Dragi clienți, Standartpark devine Vodaland! Aceleași produse de calitate sub un alt nume. Până la lichidarea stocului actual, încă veți găsi sigla Standartpark pe produsele noastre. 
Articole

Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale

Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale Neagoe Raluca
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale 31-08-2022
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale 5220

Instalarea unei rigole carosabile este simplu de realizat, daca ai la indemana sfaturi utile si cele mai bune kit-uri puse la dispozitie de Vodaland!

Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
Instalarea unei rigole carosabile. Sfaturi esentiale

Rigolele carosabile din materiale prefabricate au un rol esențial în gestionarea unor fluxuri de apă cu debite mari, formate ca urmare a unor căderi de precipitații considerabile.  

Aceste elemente se montează cu simplitate, fiind disponibile în forme și dimensiuni variate, astfel încât să poți alege soluții adaptate specificului spațiului in care urmează a fi puse. De asemenea, asigură un raport calitate:preț susținut de toate beneficiile pe care le oferă. 

Află alături de noi care sunt pașii pentru montarea lor, alături de alte sfaturi esențiale:

Ce sunt rigolele carosabile?

Aceste elemente facilitează un tranzit controlat al apei de ploaie, garantând în acest mod evitarea unor posibile deversări pe arterele rutiere, rezidențiale sau publice. Prin compactarea elementelor individuale, se obține o suprafață de scurgere etanșă, conectată la un mediu sigur pentru deversarea apei de ploaie (ex: bazin colector; diferite sisteme de țevi și conducte etc). 

Rigolele carosabile pentru proiectul în care ești implicat pot avea dimensiuni variabile, precum și o formă sau un specific al dispunerii ce trebuie stabilite încă din etapa incipientă. Îți recomandăm să apelezi la expertiza unui specialist, astfel încât seria de calcule realizate de acesta să genereze premisele ideale pentru montare.  

Expertul alături de care lucrezi va estima cantitatea maximă de apă pe care sistemul de rigole carosabile o poate transporta, astfel încât aleile, străzile sau rutele de tranzit din curtea casei tale să nu fie inundate. De asemenea, sfatul specialistului este esențial în alegerea unor produse ce pot oferi beneficii în montare / utilizare observabile pe termen lung:  

  • lățimi și înălțimi de montaj adaptate spațiului în care vor funcționa;

  • rezistența în fața acțiunii razelor UV și a valorilor termice extreme; 

  • durată de viață foarte mare, însă raportata la modul de întreținere, exploatare și montare. 

 

Rigolele carosabile se pot instala atât în zone pietonale sau pe trasee de ciclism cu o intensitate scăzută a traficului (produsele noastre din categoria EASY), precum și în aeroporturi sau artere cu trafic intens / clase de sarcină mari (produsele noastre din categoria MEGA).  

Caracteristici de bază ale rigolelor carosabile 

Este indicat ca rigolele carosabile să se monteze pe fundație de beton, preferându-se acest tip de bază datorită simplității cu care se poate realiza ulterior procesul de întreținere a sistemului. Poți comanda online din categoria DRAIN kit-uri modulare de rigole carosabile, simplu de montat chiar și de către cei care nu au o experienta vastă în finalizarea unor astfel de proiecte. 

Alipirea a două elemente diferite se realizează prin îmbinarea excelentă a capetelor conturate perfect și sigilate cu ajutorul etanșantului ce garantează un nivel optim al etanșeității. De asemenea, dispun de ștuțuri pentru o evacuare optimă a apei, precum și de grătare din material rezistent, cu margini ce permit eliminarea diferențelor de nivel, între rigolele montate și suprafața adiacentă. 

Materiale de lucru și unelte necesare pentru acest proiect:

  • beton pentru fundații (25 kg / 3 m); 

  • mașină de găurit; 

  • ferăstrău; 

  • cazma.  

Cum se montează rigolele carosabile: Etape de lucru

În rândurile de mai jos vei descoperi o serie de instrucțiuni-standard pentru montarea rigolelor carosabile, însă acestea pot fi ulterior adaptate, pe baza specificațiilor proiectului tău. Specialistul alături de care lucrezi va realiza modificările necesare în fluxul de lucru, în funcție de observațiile și calculele realizate, însă ne dorim să vezi cât de intuitive sunt etapele de bază.

Etapa 1 

În această primă etapă, se delimitează traseul de-a lungul căruia vor fi montate rigolele carosabile, raportând aceste calcule la locurile în care se adună cea mai mare cantitate de apă pluvială. Se recomandă turnarea betonului pe un anumit unghi de înclinație, astfel încât lichidul să se scurgă fără probleme către sistemul de rigole. 

Etapa 2

Se continuă cu săparea unui șanț suficient de larg pentru a putea introduce un strat de 8 cm de rambleu, pe toate laturile acestuia. De asemenea, șanțul săpat trebuie să fie și suficient de adânc, astfel încât să acopere laturile superioare ale rigolei și încă un sfert din spațiul pentru scurgeri adiționale.  

Etapa 3

După ce este turnat un strat de nisip pe baza șanțului, se compactează apoi foarte bine cu ajutorul unui utilaj de compactare, astfel încât baza sistemului pe care îl vei monta în etapele ulterioare să fie cât mai stabilă posibil. 

Etapa 4 

În funcție de dimensiunile calculate de expert, se vor dimensiona întocmai kit-ul comandat online din catalogul Vodaland. Utilizând chei potrivite și clame, rigola montata se conectează la canalizare, începând cu punctul de scurgere. Trebuie să te asiguri că toate elementele sistemului sunt îmbinate și sigilate perfect, astfel încât să nu existe scurgeri. 

Etapa 5 

Se utilizează o scândură de cofraj, în locul grătarului, astfel încât rigola să nu se murdărească în timpul procesului de montare. De asemenea, scândura de cofraj contribuie la obținerea unui nivel mult mai ridicat de stabilitate. După ce sapa din beton s-a întărit, această acoperire provizorie se poate îndepărta, iar rigolele pot fi curățate de impurități.

Etapa 6 

Îndepărtează rigola, după ce realizarea probelor de dimensionare și etanșeitate a luat sfârșit. Aplică acum amorsa și repoziționează rapid rigola în spațiul prestabilit, înainte ca aceasta și cimentul să se întărească. După uscare, se poate aplica grătarul rigolei. 

Etapa 7

Grătarul trebuie montat cu foarte multa atenție la poziționarea sa pe rigolă, astfel încât să nu se producă ulterior o posibilă deplasare longitudinală. Fixarea sa se realizează cu ajutorul baretelor și șuruburilor pentru grătar, înfiletate cu o cheie dinamometrică. 

Etapa 8 

În final, se realizează o verificare amănunțită a modului în care elementele sistemului au fost montate sau strânse, astfel încât întregul ansamblu să poată gestiona în mod corect debitul de apă pluvială, acumulat în urma ploilor. 

 

Rigole carosabile din seria EASY. Caracteristicile materialului

Rigolele EASY sunt fabricate din polipropilena (PP) material cu o suprafață relativ netedă, ce poate înlocui cu succes alte produse obținute din mase plastice, datorita proprietăților sale remarcabile. De exemplu, spre deosebire de policlorura de vinil (PVC), polipropilena este mult mai rezistentă la căldură, fiind ușor de oxidat la temperaturi ridicate. 

Densitatea scăzută a materialului (în raport cu alte materii prime utilizate pentru sistemele de drenaj) contribuie semnificativ la greutatea redusă a rigolelor carosabile din această categorie. În consecință, această caracteristică a materialului de bază determină și o manipulare simplificată a produsului final, în timpul procesului de montare. 

PP nu este un material toxic și asigură performanțe termice foarte bune. Mai mult decât atât, garantează stabilitate chimică în fața unei liste variate de solvenți chimici, acizi și baze. Acesta este un atribut esențial, în contextul în care rigolele carosabile sunt expuse unor factori variați, ce ar putea cauza deteriorări ale structurii acestora. De asemenea, stabilitatea chimică a polipropilenei (PP) se poate îmbunătăți odată cu majorarea nivelului de cristalinitate. 

La fel ca multe alte materii prime din categoria termoplasticelor, polipropilena poate fi încălzită și răcită în mod repetat, fără ca acest proces ciclic să cauzeze degradări semnificative. De aceea, PP se poate recicla atunci când este cazul, asigurându-se astfel un impact redus asupra mediului înconjurător. Descoperă pe site si alte produse realizate din polipropilena (PP).

Rigole carosabile din seria MEGA. Caracteristicile materialului

Rigolele MEGA sunt fabricate din fibrobeton, material dedicat aplicațiilor din zone cu cele mai mari clase de sarcină: E600 - acostamente, zone industriale, porturi și docuri; F900 - aeroporturi, terminale, suprafețe de terasament supuse unor sarcini extrem de grele. Această soluție modernă, utilizata pentru realizarea celor mai rezistente rigole carosabile, surprinde prin proprietățile sale.

Materialul este obținut prin consolidarea betonului cu diferite fibre de material adiacent - metal, bazalt, polipropilenă (PP) sau fibră de sticlă. Astfel, se obține o textură extrem de rezistentă la întindere, forfecare și șocuri mecanice foarte mari. De asemenea, se comportă excelent la temperaturi ridicate, factori meteo extremi, incendii și seisme. 

Fibrobetonul determină costuri de utilizare mult mai convenabile, spre deosebire de beton, deoarece alegerea acestuia elimina necesitatea utilizării structurilor de armare clasice. Durata de viață îndelungată și rezistența impresionantă sub acțiunea diferiților factori externi reprezintă principalii indicatori ai eficienței sale economice.   

Adăugarea fibrelor în beton asigură o reducere a timpului de întărire completă, un risc mai mic de crăpare în timpul contracției și o creștere semnificativă a aderenței betonului la bază. Revino acum în paginile catalogului nostru și descoperă toate produsele noastre din fibrobeton, material dedicat celor mai complexe proiecte de construcție și amenajare.

 

Atât de simplu este să montezi rigole carosabile. Tot ce trebuie să mai faci acum este să intri pe site, pentru a comanda online soluțiile potrivite proiectului tău, în funcție de criteriile pe care tu le consideri esențiale: buget, dimensiunea canalului, utilitatea spațiului respectiv, etc.

Continuă să descoperi și alte sfaturi utile, pe care le-am pregătit special pentru tine în blog!

 

Alte articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
30-08-2021
Articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
Află mai multe
Ce sunt clasele de încărcare?
30-08-2021
Articole
Ce sunt clasele de încărcare?
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
05-04-2022
Articole
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
Află mai multe
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
05-04-2022
Articole
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
Află mai multe
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
05-04-2022
Articole
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
Află mai multe
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
30-06-2022
Articole
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
Află mai multe
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
30-06-2022
Articole
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
Află mai multe
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
30-06-2022
Articole
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
Află mai multe
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
31-08-2022
Articole
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
Află mai multe
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
27-09-2022
Articole
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
Află mai multe
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
27-09-2022
Articole
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
Află mai multe
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
06-10-2022
Articole
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
Află mai multe
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
06-10-2022
Articole
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
Află mai multe
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
16-11-2022
Articole
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
Află mai multe
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
17-11-2022
Articole
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
10-01-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
30-01-2023
Stiri si articole
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
30-01-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
20-02-2023
Articole
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
Află mai multe
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
29-03-2023
Articole
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
Află mai multe
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
25-04-2023
Articole
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
Află mai multe
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
25-04-2023
Articole
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
Află mai multe
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
24-05-2023
Articole
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
Află mai multe
Deschidere birou Vodaland Iași
26-06-2023
Evenimente
Deschidere birou Vodaland Iași
Află mai multe
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
29-06-2023
Articole
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
Află mai multe
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
29-06-2023
Articole
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
16-11-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
16-11-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Impactul schimbărilor climatice asupra drenajului urban
20-03-2024
Articole
Impactul schimbărilor climatice asupra drenajului urban
Află mai multe
Soluții de drenaj ce contribuie la creșterea spațiilor verzi în zonele urbane
02-04-2024
Articole
Soluții de drenaj ce contribuie la creșterea spațiilor verzi în zonele urbane
Află mai multe
Apele meteorice vs. apele uzate: diferențe și legături între acestea
02-04-2024
Articole
Apele meteorice vs. apele uzate: diferențe și legături între acestea
Află mai multe