Dragi clienți, Standartpark devine Vodaland! Aceleași produse de calitate sub un alt nume. Până la lichidarea stocului actual, încă veți găsi sigla Standartpark pe produsele noastre. 
Articole

Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează

Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează Neagoe Raluca
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează 25-04-2023
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează 2762

Afla care sunt principalele tipuri de sisteme de canalizare, cum functioneaza si care sunt materialele necesare pentru constructia unui sistem.

Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
Sisteme de canalizare: clasificare si mod de functionare

Sistemele de canalizare sunt apreciate pentru beneficiile oferite în cadrul unei comunități, fiind regăsite atât în zonele urbane, cât și în cele din mediul rural. Pentru a înțelege mult mai bine importanța acestora pentru calitatea nivelului de trai și siguranța mediului înconjurător, este important să știi cum se clasifică și cum funcționează sistemele de canalizare. Vodaland ți-a pregătit un set de informații relevante despre acest subiect:

Sistemele de canalizare: cum funcționează?

Sistemele de canalizare reprezintă ansambluri complexe de țevi, conducte și alte elemente structurale esențiale, cu rol în colectarea apelor uzate. În funcție de specificul zonei, apele colectate prin intermediul unei astfel de infrastructuri pot fi direcționate într-o etapă secundară către diferite surse: sistemul public de canalizare sau fosa septică proprie. 

Legea serviciului de apă și canalizare nr. 241/2005, actualizată în 2015, stabilește cadrul legal pentru înființarea, organizarea, gestionarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și controlul furnizării / prestării reglementate a serviciului public de alimentare cu apă și canalizare a localităților. Serviciul de alimentare cu apă și canalizare este furnizat pe baza exploatării unei infrastructuri specifice tehnico-edilitare. 

În cazul localităților aflate în zonele rurale, izolate de sistemele publice de canalizare, acest cadru poate fi lipsit de aplicabilitate. În funcție de context, se poate organiza doar serviciul de furnizare a apei, colectarea apelor uzate realizându-se prin implementarea unor soluții individuale. 

De ce avem nevoie de un sistem de canalizare?

Apa uzată se produce de fiecare dată când sunt spălate vasele, sau când sunt utilizate obiectele sanitare din spațiul băii. Un sistem de canalizare bine pus la punct are capacitatea de a colecta într-un mod eficient cantitatea de apă uzată produsă astfel, direcționând-o către un sistem public de canalizare, sau către fosa septică proprie. 

În cazul în care nu se realizează un management eficient al apelor uzate, există riscuri pe care le putem asocia atât cu sănătatea celor din comunitate, cât și cu stabilitatea mediului înconjurător. Spunem acest lucru, deoarece apele uzate:

  • Emană mirosuri neplăcute. În lipsa unei infrastructuri specifice, apele uzate, deversate într-un mod necontrolat în mediul înconjurător, vor produce într-un timp scurt un miros insuportabil. 
  • Conțin bacterii periculoase pentru sănătate. În aceste ape există bacterii coliforme (ex: E. coli), precum și alți agenți patogeni responsabili pentru producerea anumitor afecțiuni periculoase. Expunerea la acest tip de apă este riscantă pentru sănătatea și viața celor din comunitate. 
  • Pot conține substanțe nocive pentru mediu. În formula apelor uzate se pot regăsi solide în suspensie sau substanțe chimice, ce pot determina creșterea algelor, înmulțirea bacteriilor consumatoare de oxigen și tulburarea apei. Toți acești factori de risc contribuie la producerea unor schimbări radicale pentru mediile în care se dezvoltă fauna și flora. 

Din cauza acestor probleme, a fost nevoie de realizarea unui cadru legal, privind organizarea sistemelor de canalizare și penalizarea celor care nu respectă indicațiile organismelor în vigoare, privind managementul apelor uzate. Puțin mai târziu, poți reveni aici pentru a afla mai multe informații esențiale și despre modul în care se poate construi de la zero canalizarea pluviala!

Cum se clasifică sistemele de canalizare?

Există două tipuri de sistem pentru managementul apelor uzate:

Sistemul cu racordare la canalizarea publică 

În baza legii nr.241/2006, actualizată în anul 2015, administrația publică locală este organismul care asigură înființarea, organizarea și gestionarea serviciului public de alimentare cu apă și canalizare. Acest cadru are drept scop alimentarea cu apă a imobilelor racordate, precum și colectarea / epurarea apelor uzate, produse în interiorul acestora.

Montarea sistemului cu racordare la canalizarea publică este fezabilă acolo unde este posibil accesul la o infrastructură deja existentă. Dacă acest lucru este realizabil, prin racordare se vor acoperi absolut toate etapele acestui proces complex, începând cu etapa de captare a apei de la o anumită sursă și terminând cu epurarea apelor uzate, în cadrul unor stații speciale.  

Sistemul cu racordare la fosa septică proprie

Acolo unde nu există în apropiere un sistem public de canalizare, la care să se poată racorda un anumit tip de imobil (așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în regiunile de munte, sau în zonele rurale), este recomandată montarea unui sistem de canalizare propriu, cu racordare la fosa septică. 

O astfel de alegere determină costuri pentru achiziționarea unui astfel de echipament și îngroparea sa în sol, conform recomandărilor experților. Acesta va fi conectat la elementele din imobil ale sistemului de canalizare, astfel încât apa menajeră de la baie și bucătărie să fie deversată controlat, în interiorul său. 

Fosa septică poate fi realizată din materiale diferite, precum betonul, fibra de sticlă sau polietilena. Fiecare dintre aceste materiale asigură propria sumă de beneficii, asociate achiziționării și exploatării pe termen lung a echipamentului. Pentru o alegere optimă, raportată la particularitățile zonei și gradul de utilizare a surselor de apă din imobil, este esențial suportul de specialitate. 

Cum se proiectează un sistem de canalizare?

Este important să lucrezi cu o firmă specializată în astfel de lucrări, astfel încât achiziționarea materialelor necesare și dimensionarea întregului sistem de canalizare să se raporteze la legile în vigoare, precum și la specificul zonei. 

Iată care sunt cele mai importante etape ale proiectării acestui sistem:

  1. Alegerea tipului de racordare a sistemului de canalizare;
  2. Dimensionarea sistemului în funcție de numărul utilizatorilor;
  3. Raportarea întregului ansamblu la gradul de înclinare al solului; 
  4. Trasarea punctelor de colectare a apelor uzate;
  5. Stabilirea arhitecturii de tevi și conducte pentru evacuare; 
  6. Determinarea rutei de acces a vidanjei (in cazul sistemelor cu fosă).

Vezi cum arată o schema pentru canalizare exterioara, esențială pentru gestionarea corespunzătoare a apelor uzate, în gospodăriile neconectate la rețeaua publică!

Materiale necesare pentru construirea unui sistem de canalizare

După ce s-a finalizat proiectarea sistemului de canalizare și s-au obținut toate aprobările necesare pentru funcționarea acestui ansamblu în condiții de legalitate, urmează etapa în care se achiziționează materialele necesare. 

Țevi pentru sistemul de canalizare 

Un sistem de canalizare include țevi ce pot face față unei utilizări de lungă durată. Experții cu care colaborezi pentru realizarea acestei infrastructuri pot oferi cele mai bune sfaturi, privind achiziționarea produselor potrivite din oferta Vodaland. În cazul unui sistem de canalizare propriu, pe lângă țevile de alimentare și direcționare a apei către fosa septică, vor mai fi adăugate în coșul de cumpărături țevi pentru drenaj. Pe suprafața acestora există gauri de anumite dimensiuni, prin care este evacuată apa uzată de la canalizare. Aceste țevi sunt așezate pe un strat de pietriș și îngropate apoi în pământ, conform planului de proiectare. 

Racorduri pentru sistemul de canalizare 

Aceste soluții de legătură între elemente-cheie ale sistemului de țevi și conducte trebuie să asigure etanșeitate optimă, astfel încât să nu existe scurgeri de apă reziduală. Racordurile pentru sistemele de canalizare se aleg în funcție de specificul țevilor și conductelor utilizate pentru construirea acestei infrastructuri.  

Robineți pentru sistemul de canalizare

Cu ajutorul robineților, fluxul de apă din elementele structurale aflate în spațiul imobilului, sau în proximitatea acestuia (în cazul unui sistem de canalizare cu fosă), este controlat cu precizie. Se vor monta în funcție de specificațiile proiectului, astfel încât managementul apei uzate să fie unul optim. 

Materiale izolatoare utilizate în proces

Dacă în cazul țevilor îngropate, acestea nu vor suferi probleme de natură termică, elementele structurale de legătură cu spațiul casei trebuie protejate cu materiale ce izolează foarte bine. Pe listă pot fi incluse materiale precum polietilena sau spuma poliuretanică. Pe lângă faptul că izolează termic țevile din sistemul de canalizare, asigură și un nivel ridicat de izolație fonică. 

Mai mult decât atât, aceste materiale rezolvă și nevoia unui strat de hidroizolație, esențial în eventualitatea scurgerilor nedorite. În cazul unui sistem de canalizare cu fosă proprie, recipientul îngropat în sol trebuie să fie perfect ermetic, astfel încât apa uzată din interior să nu pătrundă în pânza freatică. De aceea, experții recomandă aditivarea betonului turnat, astfel încât să poată deveni impermeabil. Instalarea unor straturi de bandă izolatoare, acolo unde se îmbină fundul fosei și pereții săi, reprezintă o măsură suplimentară de siguranță. 

Colaborează cu o echipă specializată în astfel de lucrări, indiferent de tipul sistemului de canalizare pe care trebuie să îl montezi. O astfel de abordare a proiectului îți permite să economisești timp și resurse materiale esențiale. Continuă să citești și alte articole de pe blogul nostru, pentru a înțelege importanța și funcționalitatea produselor din oferta noastră online!

Kit rigola PP BASE LN100 Hext.120 gratar FONTA clasica C250 1000x156x120 (08020203031)

214.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 08020203031
  • Înălțime: 120.00 mm
  • Lungime: 1000.00 mm
  • Lățime: 156.00 mm
  • Greutate: 4.30 kg

Camin PP BASE patrat Gri tip I A15-C250 550x550 (551I-G)

240.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 551I-G
  • Înălțime: 520.00 mm
  • Lungime: 550.00 mm
  • Lățime: 550.00 mm
  • Greutate: 0.00 kg

Capac FONTA PIPE BASE cu tub telescop pt tub gofrat D315. H.0,5 m B125 (TT666400)

530.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: TT666400
  • Înălțime: 0.00 mm
  • Lungime: 500.00 mm
  • Lățime: 315.00 mm
  • Greutate: 19.00 kg

Teava PP PIPE BASE CORUGATA D.315 pt camin D.315 L=3 m (TC33031)

589.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: TC33031
  • Înălțime: 0.00 mm
  • Lungime: 3000.00 mm
  • Lățime: 315.00 mm
  • Greutate: 11.00 kg

Gratar FONTA PIPE BASE cu tub telescop pt tub gofrat D.315 H.0.5 m B125 (GT666410)

574.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: GT666410
  • Înălțime: 500.00 mm
  • Lungime: 0.00 mm
  • Lățime: 315.00 mm
  • Greutate: 19.00 kg
Din aceeași categorie
43.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
393.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
655.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
104.65 Lei 161.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
530.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
18.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
24.05 Lei 37.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
29.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
40.95 Lei 63.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
43.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
139.10 Lei 214.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
Alte articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
30-08-2021
Articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
Află mai multe
Ce sunt clasele de încărcare?
30-08-2021
Articole
Ce sunt clasele de încărcare?
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
05-04-2022
Articole
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
Află mai multe
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
05-04-2022
Articole
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
Află mai multe
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
05-04-2022
Articole
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
Află mai multe
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
30-06-2022
Articole
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
Află mai multe
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
30-06-2022
Articole
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
Află mai multe
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
30-06-2022
Articole
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
Află mai multe
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
31-08-2022
Articole
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
Află mai multe
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
31-08-2022
Articole
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
Află mai multe
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
27-09-2022
Articole
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
Află mai multe
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
27-09-2022
Articole
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
Află mai multe
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
06-10-2022
Articole
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
Află mai multe
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
06-10-2022
Articole
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
Află mai multe
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
16-11-2022
Articole
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
Află mai multe
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
17-11-2022
Articole
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
10-01-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
30-01-2023
Stiri si articole
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
30-01-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
20-02-2023
Articole
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
Află mai multe
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
29-03-2023
Articole
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
Află mai multe
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
25-04-2023
Articole
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
Află mai multe
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
24-05-2023
Articole
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
Află mai multe
Deschidere birou Vodaland Iași
26-06-2023
Evenimente
Deschidere birou Vodaland Iași
Află mai multe
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
29-06-2023
Articole
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
Află mai multe
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
29-06-2023
Articole
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
16-11-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
16-11-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Impactul schimbărilor climatice asupra drenajului urban
20-03-2024
Articole
Impactul schimbărilor climatice asupra drenajului urban
Află mai multe
Soluții de drenaj ce contribuie la creșterea spațiilor verzi în zonele urbane
02-04-2024
Articole
Soluții de drenaj ce contribuie la creșterea spațiilor verzi în zonele urbane
Află mai multe
Apele meteorice vs. apele uzate: diferențe și legături între acestea
02-04-2024
Articole
Apele meteorice vs. apele uzate: diferențe și legături între acestea
Află mai multe