Dragi clienți, Standartpark devine Vodaland! Aceleași produse de calitate sub un alt nume. Până la lichidarea stocului actual, încă veți găsi sigla Standartpark pe produsele noastre. 
Articole

Canalizarea pluvială: Ce se întâmplă cu apa de ploaie și cum o poți colecta

Canalizarea pluvială: Ce se întâmplă cu apa de ploaie și cum o poți colecta Neagoe Raluca
Canalizarea pluvială: Ce se întâmplă cu apa de ploaie și cum o poți colecta 05-04-2022
Canalizarea pluvială: Ce se întâmplă cu apa de ploaie și cum o poți colecta 1927

Apa pluviala este o sursa excelenta pentru a inlocui consumul menajer si nu numai. Afla cum o poti colecta si stoca pentru a reduce costurile lunare.

Canalizarea pluvială: Ce se întâmplă cu apa de ploaie și cum o poți colecta
Indiferent că provine de la ploi, din topirea zăpezii, apa trebuie evacuată de pe clădiri, din grădini, de pe alei sau străzi. Colectarea acesteia reprezintă o metodă eficientă de a o reutiliza, în loc să fie lăsată să se risipească. 
De asemenea, apa de pluvială are o duritate scăzută, nefiind calcaroasă, iar pH-ul acesteia este neutru. Din acest motiv, reprezintă o alternativă potrivită și ieftină din mai multe perspective.
 

Care sunt avantajele colectării apei de ploaie

Colectarea apei de ploaie vine cu o serie de avantaje de care puteți să profitați cu fiecare ocazie:
 

1. Reduce inundațiile și eroziunea solului

Atunci când alegeți să colectați apa pluvială, contribuiți la protejarea mediului înconjurător și reduceți, de asemenea, eroziunea solului. Mai mult, colectarea apei de ploaie poate scădea semnificativ riscul inundațiilor din anumite zone, acesta fiind încă un avantaj al stocării sale. 

2. Reduce facturile la apa de rețea

Colectarea apei de ploaie poate contribui semnificativ la reducerea facturilor. Indiferent că aveți un puț propriu (acționat electric prin intermediul unui hidrofor) sau depindeți de apa de la rețeaua municipală, reutilizarea sa va scădea cheltuielile lunare. 

3. Reduce nevoia de apă subterană 

La nivel global, apa subterană este în scădere continuă, solurile devenind pe timp ce trece din ce în ce mai aride. Irigarea acestora prin intermediul puțurilor adânci poate fi deopotrivă costisitoare, dar și dăunătoare mediului înconjurător. Apa de ploaie poate fi colectată și stocată, iar în perioadele în care este nevoie (zile secetoase, lipsite de precipitații) poate fi folosită în detrimentul rezervelor subterane

4. Utilizarea in scopuri multiple (non-potabile)

În afara celei pe care o utilizați pentru hidratare sau prepararea mâncării, apa este majoritar non-potabilă. Indiferent că este întrebuințată la spălarea hainelor, trasul apei la toaletă sau pentru igiena zilnică, apa este folosită în cantități însemnate. Cea provenită în urma precipitațiilor reprezintă un înlocuitor excelent, apa de ploaie putând fi refolosită pentru spălarea vasului de toaletă, a mașinilor sau chiar a animalelor de companie. 

5. Poate contribui la creșterea plantelor

În general, apa de ploaie nu este contaminată cu poluanți antropici, motiv pentru care contribuie semnificativ la eliminarea acumulărilor de sare din sol și din plante. Folosită pentru udarea grădinii, aceasta poate contribui la creșterea sănătoasă a florei, în special datorită faptului că este lipsită de clor. 
Mai mult, există soluții pentru colectarea apei de ploaie care pot fi folosite atât în zona rurală, cât și în mediul urban


Cum se colectează apa de ploaie

Sursa: Shutterstock
Sistemele pentru colectarea apei pluviale permit reutilizarea acesteia în diferite scopuri. Acestea pot fi instalate atât subteran, cât și suprateran. 

Sisteme subterane

Rezervoarele subterane sunt în special folosite pentru scurgerea apei dintr-o canalizare pluvială din raționamente estetice. Fiind amplasate în interiorul solului, acestea nu strică aspectul general al grădinii sau al spațiului în care sunt instalate. 
Deși costul final poate fi mai ridicat decât în cazul altor sisteme, utilizarea sa în subteran este eficientă și permite folosirea de jgheaburi filtrante. Ulterior, distribuirea apei colectate se poate face direct prin racordarea la instalații de irigare sau la pompe. 

Sisteme supraterane

Instalarea acestei metode de colectare a apei este cea mai facilă și se realizează cu ajutorul unei cisterne. Aceasta trebuie amplasată lângă jgheabul de scurgere a apei de ploaie. Astfel, la fiecare ploaie, apa va ajunge prin intermediul burlanelor în cisterna de colectare. 
De aici, distribuirea se poate face prin mai multe modalități. Una dintre acestea este montarea unui robinet la cisternă, care permite utilizarea apei în cantități controlate, în funcție de nevoi. De asemenea, se poate folosi și o pompă pentru direcționarea sa în locurile care necesită irigare sau permit folosirea apei non-potabile. 
 

Modalități de utilizare a apei de ploaie

Sursa: Shutterstock
Una dintre cele mai comune modalități de folosire a apei pluviale este pentru irigarea terenurilor (în cazul sistemelor de colectare instalate pe câmpuri) sau a grădinilor. Aceasta este potrivită și pentru curățarea aleilor și a străzilor, indiferent dacă acestea sunt construite din beton, pavele, piatră cubică sau gresie.
Dacă de multe ori alegeți să vă spălați mașina acasă, apa de ploaie poate fi un înlocuitor ideal al celei provenite din rețeaua locală de distribuție. Mai mult, fiind o apă „moale”, fără substanțe chimice, poate fi folosită și pentru curățarea covoarelor sau în mașina de spălat haine. 
 
Unele persoane aleg filtrarea apei pluviale prin intermediul unor instalații performante. Acestea se atașează fie direct la pompa de distribuție, fie în interiorul cisternei de colectare. De aici, apa rezultată poate fi folosită în interiorul gospodăriilor pentru spălarea vaselor sau chiar pentru prepararea mâncării, dacă aceasta este suficient de curată. 
Optimizarea costurilor se poate realiza și prin folosirea apei pluviale la activitățile care presupun un consum ridicat de care nu vă puteți lipsi - spălarea toaletelor, a podelelor, udarea florilor din casă sau chiar pentru băi și dușuri. 

Când și de ce se plătește apa de ploaie

Apele meteorice sunt cele care provin din precipitații atmosferice. Apa pluvială ajunge în canalizarea orașului urmând aceleași procese de tratare și generând costuri, ca și apele uzate.
Asociațiile de proprietari, abonații – contracte individuale din condominii, instituțiile publice și agenții economici pot suporta financiar serviciile de preluare a apelor meteorice. 
Acestea presupun colectarea apei de pe suprafețele deținute, transportul prin intermediul canalelor colectoare, pomparea, epurarea acestor ape care antrenează diverse suspensii. Procesul este mai apoi urmat și redarea acestora în circuitul pluvial natural. Aceste sisteme se pot instala și în locuințele proprii sau în cadrul blocurilor de apartamente, cu ajutorul unor companii specializate din domeniu. 
Bazele legale care reglementează facturarea acestui serviciu sunt Legea nr.241/22.06.2006 – Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare; Ordinul ANRSC nr. 88/20.03.2007- Regulamentul-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare;  SR 1846/2 – 2006 Determinarea debitelor de apă meteorică evacuată prin canalizare; Contractul cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare aprobat prin Ordinul ANRSC nr.90/2007.
În România, determinarea cantităților de ape pluviale necesare facturării se face conform cu Standardul Român SR 1846-2 din 2006. Cantitatea de apă meteorică preluată de rețeaua de canalizare se determină  prin înmulțirea cantității specifice de precipitații comunicată de Administrația Națională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii, cu coeficientul suprafețelor totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare persoană.
Cu toate acestea, doar cei care deversează apa pluvială în rețeaua de canalizare menajeră plătesc acest serviciu.  Apa provenită din precipitații, care ajunge în circuitul natural fără a intra în rețeaua de canalizare menajeră, nu se taxează.
Apa pluvială este o sursă naturală importantă pentru bunăstarea agriculturii, dar și a florei din grădini sau parcuri. Atunci când plouă, străzile și șoselele sunt spălate în mod natural, precum și imobilele sau terenurile destinate diverselor activități. 
 
Puteți profita de această resursă prin colectarea și stocarea sa atât din considerente economice, cât și pentru protejarea mediului înconjurător. 

 
Alte articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
30-08-2021
Articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
Află mai multe
Ce sunt clasele de încărcare?
30-08-2021
Articole
Ce sunt clasele de încărcare?
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
05-04-2022
Articole
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
Află mai multe
Idei de pavaj pentru curte: Ce avantaje au pavelele ecologice
05-04-2022
Articole
Idei de pavaj pentru curte: Ce avantaje au pavelele ecologice
Află mai multe
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
30-06-2022
Articole
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
Află mai multe
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
30-06-2022
Articole
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
Află mai multe
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
30-06-2022
Articole
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
Află mai multe
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
31-08-2022
Articole
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
Află mai multe
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
31-08-2022
Articole
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
Află mai multe
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
27-09-2022
Articole
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
Află mai multe
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
27-09-2022
Articole
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
Află mai multe
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
06-10-2022
Articole
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
Află mai multe
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
06-10-2022
Articole
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
Află mai multe
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
16-11-2022
Articole
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
Află mai multe
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
17-11-2022
Articole
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
10-01-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
30-01-2023
Stiri si articole
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
30-01-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe