Indiferent că provine de la ploi, din topirea zăpezii, apa trebuie evacuată de pe clădiri, din grădini, de pe alei sau străzi. Colectarea acesteia reprezintă o metodă eficientă de a o reutiliza, în loc să fie lăsată să se risipească.
De asemenea, apa de pluvială are o duritate scăzută, nefiind calcaroasă, iar pH-ul acesteia este neutru. Din acest motiv, reprezintă o alternativă potrivită și ieftină din mai multe perspective.
Care sunt avantajele colectării apei de ploaie
Colectarea apei de ploaie vine cu o serie de avantaje de care puteți să profitați cu fiecare ocazie:
1. Reduce inundațiile și eroziunea solului
Atunci când alegeți să colectați apa pluvială, contribuiți la protejarea mediului înconjurător și reduceți, de asemenea, eroziunea solului. Mai mult, colectarea apei de ploaie poate scădea semnificativ riscul inundațiilor din anumite zone, acesta fiind încă un avantaj al stocării sale.
2. Reduce facturile la apa de rețea
Colectarea apei de ploaie poate contribui semnificativ la reducerea facturilor. Indiferent că aveți un puț propriu (acționat electric prin intermediul unui hidrofor) sau depindeți de apa de la rețeaua municipală, reutilizarea sa va scădea cheltuielile lunare.
3. Reduce nevoia de apă subterană
La nivel global, apa subterană este în scădere continuă, solurile devenind pe timp ce trece din ce în ce mai aride. Irigarea acestora prin intermediul puțurilor adânci poate fi deopotrivă costisitoare, dar și dăunătoare mediului înconjurător. Apa de ploaie poate fi colectată și stocată, iar în perioadele în care este nevoie (zile secetoase, lipsite de precipitații) poate fi folosită în detrimentul rezervelor subterane.
4. Utilizarea in scopuri multiple (non-potabile)
În afara celei pe care o utilizați pentru hidratare sau prepararea mâncării, apa este majoritar non-potabilă. Indiferent că este întrebuințată la spălarea hainelor, trasul apei la toaletă sau pentru igiena zilnică, apa este folosită în cantități însemnate. Cea provenită în urma precipitațiilor reprezintă un înlocuitor excelent, apa de ploaie putând fi refolosită pentru spălarea vasului de toaletă, a mașinilor sau chiar a animalelor de companie.
5. Poate contribui la creșterea plantelor
În general, apa de ploaie nu este contaminată cu poluanți antropici, motiv pentru care contribuie semnificativ la eliminarea acumulărilor de sare din sol și din plante. Folosită pentru udarea grădinii, aceasta poate contribui la creșterea sănătoasă a florei, în special datorită faptului că este lipsită de clor.
Mai mult, există soluții pentru colectarea apei de ploaie care pot fi folosite atât în zona rurală, cât și în mediul urban.
Cum se colectează apa de ploaie

Sursa: Shutterstock
Sistemele pentru colectarea apei pluviale permit reutilizarea acesteia în diferite scopuri. Acestea pot fi instalate atât subteran, cât și suprateran.
Sisteme subterane
Rezervoarele subterane sunt în special folosite pentru scurgerea apei dintr-o canalizare pluvială din raționamente estetice. Fiind amplasate în interiorul solului, acestea nu strică aspectul general al grădinii sau al spațiului în care sunt instalate.
Deși costul final poate fi mai ridicat decât în cazul altor sisteme, utilizarea sa în subteran este eficientă și permite folosirea de jgheaburi filtrante. Ulterior, distribuirea apei colectate se poate face direct prin racordarea la instalații de irigare sau la pompe.
Sisteme supraterane
Instalarea acestei metode de colectare a apei este cea mai facilă și se realizează cu ajutorul unei cisterne. Aceasta trebuie amplasată lângă jgheabul de scurgere a apei de ploaie. Astfel, la fiecare ploaie, apa va ajunge prin intermediul burlanelor în cisterna de colectare.
De aici, distribuirea se poate face prin mai multe modalități. Una dintre acestea este montarea unui robinet la cisternă, care permite utilizarea apei în cantități controlate, în funcție de nevoi. De asemenea, se poate folosi și o pompă pentru direcționarea sa în locurile care necesită irigare sau permit folosirea apei non-potabile.
Modalități de utilizare a apei de ploaie

Sursa: Shutterstock
Una dintre cele mai comune modalități de folosire a apei pluviale este pentru irigarea terenurilor (în cazul sistemelor de colectare instalate pe câmpuri) sau a grădinilor. Aceasta este potrivită și pentru curățarea aleilor și a străzilor, indiferent dacă acestea sunt construite din beton, pavele, piatră cubică sau gresie.
Dacă de multe ori alegeți să vă spălați mașina acasă, apa de ploaie poate fi un înlocuitor ideal al celei provenite din rețeaua locală de distribuție. Mai mult, fiind o apă „moale”, fără substanțe chimice, poate fi folosită și pentru curățarea covoarelor sau în mașina de spălat haine.
Unele persoane aleg filtrarea apei pluviale prin intermediul unor instalații performante. Acestea se atașează fie direct la pompa de distribuție, fie în interiorul cisternei de colectare. De aici, apa rezultată poate fi folosită în interiorul gospodăriilor pentru spălarea vaselor sau chiar pentru prepararea mâncării, dacă aceasta este suficient de curată.
Optimizarea costurilor se poate realiza și prin folosirea apei pluviale la activitățile care presupun un consum ridicat de care nu vă puteți lipsi - spălarea toaletelor, a podelelor, udarea florilor din casă sau chiar pentru băi și dușuri.
Când și de ce se plătește apa de ploaie
Apele meteorice sunt cele care provin din precipitații atmosferice. Apa pluvială ajunge în canalizarea orașului urmând aceleași procese de tratare și generând costuri, ca și apele uzate.
Asociațiile de proprietari, abonații – contracte individuale din condominii, instituțiile publice și agenții economici pot suporta financiar serviciile de preluare a apelor meteorice.
Acestea presupun colectarea apei de pe suprafețele deținute, transportul prin intermediul canalelor colectoare, pomparea, epurarea acestor ape care antrenează diverse suspensii. Procesul este mai apoi urmat și redarea acestora în circuitul pluvial natural. Aceste sisteme se pot instala și în locuințele proprii sau în cadrul blocurilor de apartamente, cu ajutorul unor companii specializate din domeniu.
Bazele legale care reglementează facturarea acestui serviciu sunt Legea nr.241/22.06.2006 – Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare; Ordinul ANRSC nr. 88/20.03.2007- Regulamentul-cadru al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare; SR 1846/2 – 2006 Determinarea debitelor de apă meteorică evacuată prin canalizare; Contractul cadru de furnizare/prestare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare aprobat prin Ordinul ANRSC nr.90/2007.
În România, determinarea cantităților de ape pluviale necesare facturării se face conform cu Standardul Român SR 1846-2 din 2006. Cantitatea de apă meteorică preluată de rețeaua de canalizare se determină prin înmulțirea cantității specifice de precipitații comunicată de Administrația Națională de Meteorologie pentru luna anterioară emiterii facturii, cu coeficientul suprafețelor totale ale incintelor construite și neconstruite, declarate de fiecare persoană.
Cu toate acestea, doar cei care deversează apa pluvială în rețeaua de canalizare menajeră plătesc acest serviciu. Apa provenită din precipitații, care ajunge în circuitul natural fără a intra în rețeaua de canalizare menajeră, nu se taxează.
Apa pluvială este o sursă naturală importantă pentru bunăstarea agriculturii, dar și a florei din grădini sau parcuri. Atunci când plouă, străzile și șoselele sunt spălate în mod natural, precum și imobilele sau terenurile destinate diverselor activități.
Puteți profita de această resursă prin colectarea și stocarea sa atât din considerente economice, cât și pentru protejarea mediului înconjurător.