Dragi clienți, Standartpark devine Vodaland! Aceleași produse de calitate sub un alt nume. Până la lichidarea stocului actual, încă veți găsi sigla Standartpark pe produsele noastre. 
Articole

Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material

Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material Neagoe Raluca
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material 06-10-2022
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material 9253

Afla ce este otelul inoxidabil (inoxul), care sunt principalele clase ale acestui material, ce avantaje asigura si in ce domenii se utilizeaza cu succes.

Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
Otelul inoxidabil. Proprietati, beneficii, aplicabilitate

Inoxul (oțelul inoxidabil) este un material extrem de apreciat pentru proprietățile sale, pe baza cărora asigură beneficii observabile pe termen lung. Acest aliaj al oțelului a revoluționat întreaga industrie de exploatare a materialelor feroase, fiind asociat unui spectru extins de aplicații. 

Articolul nostru de astăzi analizează proprietățile acestuia, beneficiile pe care le oferă, domeniile în care se poate utiliza și, evident, produsele noastre realizate din inox. Află ce rol pot avea acestea în spațiul pe care îl amenajezi și cum pot îmbunătăți aspectul sau dinamica întregului spațiu, datorita materialului din care sunt realizate. Ne auzim la final pentru concluzii. 

 

CUPRINS:

Ce este oțelul inoxidabil?

Câte tipuri de oțel inoxidabil (inox) există?

Oțelul inoxidabil ruginește? 

Care sunt beneficiile inoxului?

În ce domenii este utilizat inoxul?

Produsele Vodaland din oțel inoxidabil (inox)

Ce este oțelul inoxidabil?

Oțelul inoxidabil (inoxul) este un aliaj al oțelului, în a cărui compoziție există un procent de cel puțin 12% crom (procente de masă). Din punct de vedere al capacității de reciclare, oțelul inoxidabil este “materialul verde” prin excelență. În sectorul construcțiilor, rata de recuperare a acestuia este de aproape 100%, fiind un material complet reciclabil. 

 

Inoxul este un material rezistent la coroziune și cu un aspect lucios, datorită conținutului de crom din compoziția sa (aproximativ 10% din greutate), element ce asigură caracterul inoxidabil și rezistența deosebita la coroziune. Este un material neutru și inert, de aceea, în construcții și amenajări interioare este apreciat pentru durabilitatea sa. 

 

Însă este important de precizat faptul că “oțelul inoxidabil” este un termen-cupolă pentru o clasă extinsă de aliaje de natură feroasă, rezistente la coroziune și cu un aspect unic. Află din cuprinsul următorului capitol care sunt acestea și cum pot fi deosebite unele de celelalte. 

Câte tipuri de oțel inoxidabil (inox) există?

De la dezvoltarea oțelului inoxidabil și până în prezent, numărul de clase ale acestui material a crescut foarte mult. Vorbim despre sute de compoziții chimice, utilizate la nivel global în cadrul unora dintre cele mai nișate industrii. Iată care sunt principalele clase și simbolurile aferente lor:  

Oțelurile inoxidabile feritice 

Acestea conțin crom și un procent redus de carbon. Inoxurile feritice sunt magnetice și rezistă foarte bine la coroziune sau oxidare. De asemenea, sunt apreciate pentru ductibilitatea foarte bună pe care o asigură. Însă nu se remarcă prin proprietăți foarte bune, la sudabilitate. 

 

USA        EU        Japonia        UK    

 

409        1.4512        SUS409        409S19

430        1.4016        SUS430        430S17

Oțelurile inoxidabile martensitice 

Sunt recunoscute pentru conținutul ridicat de carbon din compoziție. Rezistența la coroziune este de nivel mediu, însă oțelurile inoxidabile martensitice rezistă foarte bine în cadrul proceselor de tratare termică. Sunt magnetice și prezinte anumite limitări, în ceea ce privește sudabilitatea. 

 

USA        EU        Japonia        UK    

 

403        1.4000        SUS403        403S17

410        1.4006        SUS410        410S21

Oțelurile inoxidabile austenitice

Conțin mai mult crom și nichel, având un conținut scăzut de carbon. Sunt inoxuri ușoare și non-magnetice, iar în urma proceselor de prelucrare specifice, nivelul de rezistență al acestora se îmbunătățește semnificativ. Asigură o sudabilitate foarte bună și sunt foarte ușor de curățat. Oțelurile inoxidabile austenitice sunt foarte rezistente la coroziune și temperaturi ridicate. 

 

USA        EU        Japonia        UK    

 

340        1.4301        SUS304        304S15

304L      1.4306             *               304S11

              1.4307                        

316        1.4401        SUS316        366S31

316        1.4436        SUS316        316S33

316L       1.4435             *              316S11 

316L       1.4435             *              316S13

Oțelurile inoxidabile duplex 

Clasă de inoxuri cu un conținut foarte scăzut de carbon și mai puțin nichel în compoziție, comparativ cu oțelurile inoxidabile austenitice. Prezintă un nivel sporit de rezistență la coroziune, sunt magnetice și se comportă foarte bine în cazul activităților ce implică sudura. 

 

USA        EU        Japonia        UK 

 

   *        1.4162           *              *

   *        1.4362           *              *

   *        1.4462      SUS329J3L          *

   *        1.4410           *              *

Oțelul inoxidabil ruginește? 

Chiar dacă inoxul este material mult mai rezistent în fața coroziunii, chiar și acesta poate fi afectat de rugină. Oțelul inoxidabil este un material pasiv, ce are în compoziție crom (sau/nichel), în procente cuprinse între 12-30%. Cromul se combină cu oxigenul din atmosferă, rezultând un strat de oxid de crom, ce protejează materialul împotriva coroziunii. 

 

Însă contaminarea suprafeței oțelului inoxidabil cu surse diferite de murdărie (grăsimi alimentare, pelicule uleioase provenite de la autoturism, noroi uscat etc) împiedică realizează proces natural, de aceea, protecția anticorozivă se poate diminua progresiv. Așadar, într-un final, oțelul inoxidabil ruginește, dacă nu se realizează o igienizare optimă a acestuia.

 

Vestea bună este că toate produsele din inox pot fi curățate cu foarte multă simplitate, indiferent de sursa murdăriei. Igienizarea acestora nu doar că asigură procesul de formare a peliculei de oxid de crom, dar contribuie la menținerea aspectului deosebit al materialului. 

 

Rugina de pe suprafața inoxului poate fi îndepărtata cu succes, dacă utilizezi produse destinate acestei sarcini, ce conțin în formula chimică acid azotic. După îndepărtarea ruginii, se recomandă ca suprafețele respective să fie clătite foarte bine cu apă curată.

Care sunt beneficiile inoxului?

Oțelul inoxidabil, sau inoxul, așa cum mai este cunoscut acest material, este unul dintre cele mai populare materiale în domenii construcțiile sau amenajările interioare. Motivul are legătură cu beneficiile pe care le asigură. Iată care sunt acestea: 

Are o estetică simplu de integrat în diferite medii 

Oțelul inoxidabil are un aspect lucios, cu un aer modern, ideal pentru utilizarea sa în băi, bucătării, curte sau în zona de piscină. Elementele din inox au un design elegant, descris de linii fine și o suprafață ce contribuie la generarea unui efect de spațiu, datorită capacității de a reflecta lumina înapoi spre centrul perimetrului respectiv. 

Se poate curăța cu un minim de efort 

Inoxul se curăță simplu și rapid, indiferent de natura peliculei de murdărie de pe suprafața sa: 

 

Amprente - urmele de degete de pe elementele din inox se curăță cu apă călduță și săpun, sau cu ajutorul unui detergent cu formulă special creată pentru igienizarea veselei; opțional, se pot utiliza în proces anumiți solvenți organici, așa cum este alcoolul. 

 

Depunerile de calcar - se observă acolo unde acest material este expus acțiunii apei (baie, bucătărie, piscină); acestea se pot curăța foarte ușor, cu ajutorul oțetului. 

 

Peliculele de ulei și grăsime - se curăță cu ajutorul solvenților organici, sau al produselor de igienizare pe bază de alcool; în cazul petelor persistente, se poate opta pentru utilizarea unor substanțe mai agresive, aplicate pe suprafață de material cu un burete sau o perie. 

 

Zgârieturile - pot fi îndepărtate de pe material cu bureți special concepuți pentru curățarea inoxului, sau cu nylon de tipul “scotch brite. 

Este un material extrem de rezistent 

Inoxul poate trece cu brio testul timpului, atât în fața oxidării, cât și împotriva formulei apei. De asemenea, este un material rezistent la variații de temperatură și anumite zgârieturi, păstrându-și aspectul inițial pentru foarte mult timp (dacă este curățat corespunzător). 

Este un material 100% reciclabil

Pentru a proteja mediul înconjurător, inoxul este un material recomandat în construcții și amenajări interioare. Acesta se numără printre puținele soluții ce pot fi reciclate în proporție de 100%. Se topește integral și poate fi utilizat ulterior pentru obținerea altor produse. 

În ce domenii este utilizat inoxul?

Datorită beneficiilor în utilizare pe care le oferă, oțelul inoxidabil (inoxul) este asociat unei liste variate de aplicații. Iată care sunt principalele produse obținute prin prelucrarea acestuia:

 
 • componente pentru industria aeronautică;

 • tehnologii pentru fabricarea celulozei;

 • structuri ale stațiilor petrochimice; 

 • obiecte de uz casnic și gospodăresc;

 • utilaje expuse acizilor foarte agresivi; 

 • echipamente pentru industria vinului; 

 • linii de producție din industria berii; 

 • tehnologii de prelucrare a cărnii;

 • hote și sisteme de eliminare a noxelor; 

 • aparatură nucleară de înaltă precizie; 

 • linii de asamblare a autoturismelor; 

 • cutii de tratament termic; 

 • cuptoare pentru deșeuri; 

 • instalații de piroliză și electroliză;

 • accesorii pentru industria textilă 

 • bancuri și mese de lucru din domenii diverse. 

Produsele Vodaland din oțel inoxidabil (inox)

Utilizăm oțelul inoxidabil pentru a realiza produse destinate drenării apelor pluviale, sau utile în procesele pentru amenajarea gradinii și a casei. Vezi care sunt soluțiile pe care ți le punem la dispoziție și ce beneficii asigură acestea:

Rigole cu grătar din inox

Rigolele din polipropilenă din gama BASE se pot combina cu grătare din inox, fiind recomandate pentru montare în curtea casei, în grădină sau în spații pietonale, acolo unde traficul este scăzut sau intens. Află mai multe informații despre instalarea rigolei carosabile

 

Rigolele permite un tranzit controlat al apei de ploaie, asigurând evitarea posibilelor deversări pe zone din perimetrul casei, sau în anumite spații dedicate utilizării publice. Se compactează cu simplitate în zona pentru montare și se conectează la un bazin colector, sau la alte sisteme de țevi și conducte cu rol în drenarea apei. 

 

Un kit de rigolă cu grătar din inox asigură rezistență îndelungată la acțiunea razelor UV și vine cu o garanție de 2 ani, de la data livrării către beneficiar. În funcție de modul în care se montează și se întreține rigola cu grătar din inox, durata de viață a produsului poate fi de până la 20 de ani. 

Sifoane din inox 

Gama de sifoane din inox cu grătar perforat include soluții eficiente pentru drenarea apei, cu montare direct în pardoseală. Un set include grătarul, sita, cadrul, sifonul propriu-zis și garnitura. Fiind realizat din inox, un astfel de sifon din gama DRAIN are o durată de viață mare. 

 

Elementele unui sifon din inox STAINLESS sunt simplu de întreținut. Datorită garniturii din pachetul produsului comandat, riscul de refulare a apei drenate este eliminat. De asemenea, o garnitură asigură etanșeitate optimă, pentru a se împiedica degajarea mirosurilor neplăcute. 

Separatoare de grăsimi din inox

Separatoarele de grasimi din inox se montează sub chiuveta din bucătărie, fiind utile în reținerea și îndepărtarea grăsimilor (de origine animală și vegetală) sau a uleiurilor alimentare, din apele uzate. Sunt produse compacte, ce permit o instalare ușoară și acces facil în structura interioară. Sunt realizate conform standardului de calitate SR EN 1825-1. 

 

Aceste produse din gama CLEAN păstrează instalația de canalizare curată. Au o garanție de 2 ani și o durată de viață de 50 de ani, dacă sunt respectate instrucțiunile privind montarea, depozitarea și exploatarea separatoarelor de grasimi, disponibile în fișa tehnică a produsului. 

 

Este important de reținut faptul că oțelul inoxidabil (inoxul) este un material versatil, ce permite utilizarea sa într-un spectru extins de aplicații. Produsele din inox din catalogul Vodaland rezistă la raze UV, acțiunea apei și elemente chimice din formula acesteia, dar și la murdării. 

 

De asemenea, montarea optimă și întreținerea cu regularitate a elementelor din inox din structura acestora garantează o durată de viață ce poate atinge chiar și 50 de ani. Descoperă aceste produse pe site și comandă online cele mai potrivite soluții pentru tine!

 

 • Cod produs: 0525.10.11.3.1-EU
 • Înălțime: 130.00 mm
 • Lungime: 151.00 mm
 • Lățime: 151.00 mm
 • Greutate: 1.74 kg
 • Cod produs: 0525.10.11.3.3-1-EU
 • Înălțime: 130.00 mm
 • Lungime: 151.00 mm
 • Lățime: 151.00 mm
 • Greutate: 1.77 kg
 • Cod produs: SGI05
 • Înălțime: 475.50 mm
 • Lungime: 810.00 mm
 • Lățime: 610.00 mm
 • Greutate: 29.29 kg
 • Cod produs: SGI07
 • Înălțime: 475.50 mm
 • Lungime: 1090.00 mm
 • Lățime: 610.00 mm
 • Greutate: 36.63 kg

Rigola INOX STAINLESS modulara LN100 H90 1000x160x90 (992222)

998.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
 • Cod produs: 992222
 • Înălțime: 90.00 mm
 • Lungime: 1000.00 mm
 • Lățime: 160.00 mm
 • Greutate: 4.47 kg
 • Cod produs: 992394-4
 • Înălțime: 500.00 mm
 • Lungime: 3000.00 mm
 • Lățime: 300.00 mm
 • Greutate: 3.00 kg
 • Cod produs: 992994-4
 • Înălțime: 357.00 mm
 • Lungime: 300.00 mm
 • Lățime: 300.00 mm
 • Greutate: 6.86 kg

Rigola INOX STAINLESS modulara tip fanta H90 1000x100x90 (992024)

969.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
 • Cod produs: 992024
 • Înălțime: 80.00 mm
 • Lungime: 1000.00 mm
 • Lățime: 100.00 mm
 • Greutate: 3.79 kg

Bordura INOX STAINLESS TERRA pt pavaj STEEL EDGING L=1m H=50mm (SSED-50)

173.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
 • Cod produs: SSED-50
 • Înălțime: 50.00 mm
 • Lungime: 1000.00 mm
 • Lățime: 50.00 mm
 • Greutate: 1.29 kg

Bordura INOX STAINLESS TERRA pt pavaj STEEL EDGING L=1m H=150mm (SSED-150)

333.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
 • Cod produs: SSED-150
 • Înălțime: 150.00 mm
 • Lungime: 1000.00 mm
 • Lățime: 50.00 mm
 • Greutate: 2.47 kg
Alte articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
30-08-2021
Articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
Află mai multe
Ce sunt clasele de încărcare?
30-08-2021
Articole
Ce sunt clasele de încărcare?
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
05-04-2022
Articole
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
Află mai multe
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
05-04-2022
Articole
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
Află mai multe
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
05-04-2022
Articole
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
Află mai multe
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
30-06-2022
Articole
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
Află mai multe
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
30-06-2022
Articole
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
Află mai multe
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
30-06-2022
Articole
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
Află mai multe
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
31-08-2022
Articole
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
Află mai multe
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
31-08-2022
Articole
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
Află mai multe
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
27-09-2022
Articole
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
Află mai multe
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
27-09-2022
Articole
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
Află mai multe
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
06-10-2022
Articole
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
Află mai multe
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
16-11-2022
Articole
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
Află mai multe
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
17-11-2022
Articole
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
10-01-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
30-01-2023
Stiri si articole
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
30-01-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
20-02-2023
Articole
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
Află mai multe
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
29-03-2023
Articole
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
Află mai multe
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
25-04-2023
Articole
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
Află mai multe
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
25-04-2023
Articole
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
Află mai multe
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
24-05-2023
Articole
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
Află mai multe
Deschidere birou Vodaland Iași
26-06-2023
Evenimente
Deschidere birou Vodaland Iași
Află mai multe
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
29-06-2023
Articole
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
Află mai multe
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
29-06-2023
Articole
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
16-11-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
16-11-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe