Ai EXTRA -3% reducere la plata cu cardul și transport gratuit la comenzile de peste 2000 RON!
Articole

Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice

Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice David Totpati
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice 05-04-2022
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice 3752

Descopera beneficiile pavelelor ecologice pentru amenajari cu bun gust in curtea casei tale, precum si recomandarile de produs din oferta Vodaland Romania

Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice

Poluarea apelor reziduale și împiedicarea dezvoltării vegetației sunt două dintre principalele dezavantaje ale pavajelor clasice din beton, asfalt sau piatră. Din acest motiv a apărut nevoia găsirii unei soluții mai prietenoase cu mediul, care să păstreze și beneficiile pavajelor clasice.

 

Pavelele ecologice sunt extrem de importante pentru protecția mediului, iar montarea acestora reprezintă una dintre cele mai cele mai bune variante pentru a se reduce efectele negative asupra planetei noastre. Pot fi folosite pentru a crea pavaje estetice și durabile pe proprietățile private, având un caracter permeabil și fiind capabile să reziste la schimbări climatice. 

Astfel, dacă ești în căutarea unei  idei de pavaj pentru curte, îți recomandăm pavelele ecologice, iar în cele ce urmează îți argumentăm pe larg această propunere.

 

CUPRINS: 

1. Ce sunt pavelele ecologice 

2. Cum se montează pavelele ecologice

3. Care sunt avantajele pavelelor ecologice

4. Idei pentru amenajarea curții cu pavele ecologice

 

1. Ce sunt pavelele ecologice

Vorbim de materiale destinate pavării curților, a parcărilor și zonelor publice cu multe spații verzi, care permit scurgerea apei direct în sol, fără a mai fi nevoie de instalarea unui sistem de drenaj.

Totodată, pavajele ecologice sunt alegerea perfectă pentru amenajarea curții cu pavele și gazon, pentru că permit creșterea firelor de iarbă printre dale, având astfel un impact minim asupra spațiului verde.

Dacă te întrebi din ce sunt făcute pavelele, trebuie să știi că în cele mai multe cazuri sunt folosite materiale reciclate cu un grad mare de permeabilitate, astfel încât să absoarbă cât mai bine apa pluvială. Plasticul reciclat, betonul și asfaltul poros sunt principalele materiale folosite la fabricarea pavelelor ecologice.

 

Aceste materiale utilizate pentru realizarea de pavele ecologice sunt mai puțin susceptibile la formarea de pete și eroziune, ceea ce le oferă un aspect mult mai atractiv, pe termen lung. Mai mult decât atât, pavelele ecologice sunt mult mai ușor de întreținut decât pavelele tradiționale, de aceea, pot fi produsele ideale pentru pavare, în perimetrul unei proprietăți private.

2. Cum se montează pavelele ecologice

Procesul de montare a pavelelor ecologice nu diferă cu mult de montarea pavelelor obișnuite, însă întreaga operațiune este mai ușoară și necesită mai puțin timp.

2.1. Întocmirea proiectului tehnic

În faza de proiectare se stabilește exact perimetrul zonei care va fi pavate și suprafața totală a acesteia. În funcție de suprafață și complexitatea lucrărilor se stabilește necesarul de materiale de construcție și alte materiale pentru amenajarea grădinii pe care le consideri necesare.

2.2. Trasarea planului pe sol

Această etapă constă în marcarea perimetrului, care se face cu ajutorul unor țăruși de ghidaj și al unor bucăți de sfoară cu care se delimitează suprafața care va fi pavată. Țărușii de marcaj trebuie să fie plasați la o distanță de circa 30 de centimetri de marginile pavajului, astfel încât să rămână loc și pentru borduri.

2.3. Executarea săpăturilor

Pentru ca pavajul să fie la același nivel cu solul, este necesară excavarea suprafeței la o anumită adâncime. În această fază a lucrărilor trebuie să ții cont de grosimea pavelelor dar și de cea a stratului de suport, a căror sumă trebuie să fie egală cu adâncimea stratului excavat.

De asemenea, pe margini, săpăturile pe margini trebuie să fie mai adânci cu cel puțin 30 de centimetri, pentru că aici urmează să fie fixate bordurile.

2.4. Turnarea stratului de suport

Pavelele nu se fixează direct pe sol, pentru că acesta nu asigură un suport suficient de rezistent, iar pavajul se va adânci. De aceea, este nevoie de realizarea unui strat de suport din pietriș, care se toarnă pe toată suprafața ce va fi pavată.

Stratul de pietriș trebuie să aibă o grosime de cel puțin 15 centimetri, iar dacă îți dorești să fie mai rezistent, îl poți face și mai gros de atât. Pietrișul se compactează apoi cu o placă vibropresoare, pentru a se fixa cât mai bine în sol.

2.5. Realizarea stratului de fixare

Peste stratul de suport se toarnă apoi nisip uscat, care va forma stratul de fixare pentru pavele. Grosimea stratului de nisip trebuie să fie de 5 centimetri, iar materialul se împrăștie uniform, după care se compactează folosind din nou placa vibropresoare.

2.6. Montarea pavelelor

Montarea pavajului ecologic pentru iarbă se finalizează cu fixarea pavelelor, urmată de împrăștierea unor semințe de gazon printre dale. Mai întâi se montează pavelele, care se fixează în nisip cu ajutorul unui ciocan din cauciuc. Operațiunea se începe din colț, iar după ce toate dalele au fost montate, pe deasupra lor se împrăștie nisip.

Întreaga suprafață se mătură, după care se împrăștie semințele de iarbă in spațiile dintre pavele, iar la final, pavajul se compactează cu placa vibropresoare.

 


3. Care sunt avantajele pavelelor ecologice

A sosit momentul să îți arătăm de ce pavelele ecologice pot fi considerate cele mai bune pavele pentru curtea ta, prezentându-ți principalele lor avantaje.

3.1. Drenează terenul în mod natural

Pavajele ecologice sunt realizate din materiale permeabile care nu acoperă în întregime solul, permițând astfel drenarea naturală a apei pluviale. Nu este nevoie de guri de scurgere cu sifon montate în mijlocul curții și nici de un sistem de drenaj costisitor, pentru că apa va fi absorbită ușor în sol, fără a se forma bălți.

3.2. Previn poluarea apelor

Ploile „spală” pavajele realizare din materiale impermeabile, iar apa care ajunge în sistemele de canalizare este deseori poluată cu uleiuri și alte substanțe care afectează mediul înconjurător.

Din canalizări, acești agenți poluanți ajung în final în apele curgătoare, având o serie de consecințe negative. Pentru a preveni poluarea din scurgerile meteorice se folosesc echipamente speciale de pre-epurare biologică.

Pavajele ecologice previn poluarea apelor meteorice, fără a fi nevoie de astfel de echipamente. În cazul lor, apa se infiltrează direct în sol, unde factorii poluanți sunt supuși unui proces de biodegradare naturală, fiind eliminate efectele negative pe care le au asupra mediului.

3.3. Îmbunătățesc confortul termic

Pe timp de vară, pavajele din beton sau alte materiale impermeabile se supraîncălzesc în bătaia soarelui, astfel că temperatura resimțită la nivelul solului, devine greu de suportat.

Acest disconfort dispare în cazul pavajelor ecologice, datorită firelor de iarbă care cresc printre dale și care mențin o temperatură constantă, în limitele normale. De asemenea, pe timpul iernii, pavelele ecologice tind să fie mai calde, pentru că permit o mai bună circulație a aerului.

3.4. Sunt ușor de întreținut

Întreținerea pavajului din curte nu este o problemă dacă ai optat pentru pavelele ecologice. Singurul lucru de care trebuie să ai grijă este evitarea înfundării spațiilor dintre dale, ceea ce ar duce la reducerea capacității de drenaj.

Pentru a evita o astfel de situație, trebuie să aspiri pavajul sau să îl speli cu un furtun sub presiune de cel puțin două ori pe an.  

 

3.5. Protejează mediul înconjurător

Pavelele ecologice oferă beneficii importante pentru protejarea mediului. Ele contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin limitarea folosirii materialelor tradiționale pentru pavare. Acest lucru poate avea un impact pozitiv asupra schimbărilor climatice, prin reducerea numărului de poluanți în atmosferă.

Eficiența energetică și reducerea poluării pot fi atinse printr-o utilizare corespunzătoare a materialelor ecologice în loc de cele tradiționale. De asemenea, prin limitarea folosirii resurselor naturale, putem conserva mediul înconjurător pentru generațiile viitoare.

3.6. Asigură întrebuințări multiple

Montarea de pavele ecologice asigură beneficii nu doar atunci când aceste produse sunt utilizate în curte, ci și în alte proiecte de amenajare. Se pot monta cu succes în parcări sau pe suprafața zonelor de acces către garaje. De asemenea, pavelele ecologice reprezintă o soluție de luat în considerare pentru întărirea malurilor și pantelor.

4. Idei pentru amenajarea curții cu pavele ecologice

După ce ți-am dezvăluit secretele montajului pavelelor ecologice și avantajele acestora, îți sugerăm câteva idei de pavaj pentru curte cu ajutorul acestor materiale.

4.1. Pavele ecologice PEHD TERRA

Denumirea acestui tip de pavele este dată de tipul materialului din care sunt realizate. PEHD este un termen folosit pentru polietilenă de înaltă densitate, ceea ce înseamnă că pavelele din acest material sunt foarte rezistente.

Pavele ecologice PEHD TERRA pot suporta o sarcină maximă de 3,5 tone pe metru pătrat, fiind astfel ideale pentru parcări și alei de acces auto. Se montează foarte ușor datorită sistemului de legături cu click, dar și a dimensiunilor și greutății reduse.

4.2. Pavele ecologice PP Hexpave TERRA

Produsele din această gamă sunt disponibile în două variante de culori, respectiv pavele verde închis și pavele negre.

Datorită structurii deschise, pavelele permit o bună ancorare a rădăcinilor, obținându-se astfel un gazon durabil și stabil. Totodată, suprafața este rezistentă, putând fi folosită atât pentru traficul pietonal cât și pentru accesul auto.

Dacă ai o grădină în pantă, acest tip de pavaj te ajută să stabilizezi malurile de pământ, prevenind alunecarea și eroziunea solului.

 

Este important să optezi pentru materiale de cea mai bună calitate, pentru a te bucura de toate beneficiile analizate mai devreme. Diferitele tipuri de pavele ecologice pot avea caracteristici funcționale variate, un aspect cu rol decorativ, culori vibrante și finisaje diverse. Citește cu atenție informațiile pe care ți le punem la dispoziție în paginile de produs, pentru a alege un model adaptat decorului general al curții. 

 

În concluzie, pavelele ecologice sunt o soluție mai ieftină și mai ușor de implementat, cu un impact benefic asupra mediului înconjurător.Aceste produse sunt fabricate din materiale reciclate sau regenerabile de o calitate superioară, ale căror caracteristici asigură rezistență de durată, o întreținere simplu de realizat și garanția unui decor îmbunătățit, din punct de vedere al esteticii.   

 

Pentru că asigură atât de multe avantaje față de pavelele tradiționale, aceste soluții ecologice din oferta noastră reprezintă opțiunea ideală pentru tine, atunci când realizezi un proiect de amenajare într-un spațiu rezidențial exterior. Descoperă întreaga gamă de pavele ecologice de pe site și solicită suportul nostru de specialitate, pentru a lua cele mai inspirate decizii.



 

Pavela ecologica PEHD TERRA Verde 0.24MP 493x493x40 mm (8101-SG1-V)

17.50 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 8101-SG1-V
  • Înălțime: 40.00 mm
  • Lungime: 493.00 mm
  • Lățime: 493.00 mm
  • Greutate: 1.10 kg

Pavela ecologica PP HexPave TERRA Verde Inchis 580x510 mm (8102-VI)

13.30 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 8102-VI
  • Înălțime: 30.00 mm
  • Lungime: 580.00 mm
  • Lățime: 505.00 mm
  • Greutate: 0.90 kg

Pavela ecologica PP HexPave TERRA Negru 580x510 mm (8102-N)

13.30 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 8102-N
  • Înălțime: 30.00 mm
  • Lungime: 580.00 mm
  • Lățime: 510.00 mm
  • Greutate: 0.90 kg

Pavela ecologica PP EasyPave TERRA Negru 597x400 mm (8100-N)

27.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 8100-N
  • Înălțime: 50.00 mm
  • Lungime: 597.00 mm
  • Lățime: 400.00 mm
  • Greutate: 1.32 kg

Pavela ecologica PP EasyPave TERRA Verde 597x400 mm (8100-V)

23.10 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 8100-V
  • Înălțime: 50.00 mm
  • Lungime: 597.00 mm
  • Lățime: 400.00 mm
  • Greutate: 1.32 kg
714.00 Lei 952.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
5497.50 Lei 7330.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
261.60 Lei 327.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
867.60 Lei 964.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
342.55 Lei 403.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
4908.75 Lei 6545.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
254.25 Lei 339.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
749.70 Lei 833.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
309.60 Lei 387.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
Alte articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
30-08-2021
Articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
Află mai multe
Ce sunt clasele de încărcare?
30-08-2021
Articole
Ce sunt clasele de încărcare?
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
05-04-2022
Articole
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
Află mai multe
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
05-04-2022
Articole
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
Află mai multe
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
30-06-2022
Articole
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
Află mai multe
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
30-06-2022
Articole
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
Află mai multe
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
30-06-2022
Articole
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
Află mai multe
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
31-08-2022
Articole
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
Află mai multe
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
31-08-2022
Articole
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
Află mai multe
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
27-09-2022
Articole
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
Află mai multe
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
27-09-2022
Articole
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
Află mai multe
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
06-10-2022
Articole
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
Află mai multe
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
06-10-2022
Articole
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
Află mai multe
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
16-11-2022
Articole
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
Află mai multe
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
17-11-2022
Articole
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
10-01-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
30-01-2023
Stiri si articole
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
30-01-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
20-02-2023
Articole
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
Află mai multe
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
29-03-2023
Articole
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
Află mai multe
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
25-04-2023
Articole
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
Află mai multe
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
25-04-2023
Articole
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
Află mai multe
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
24-05-2023
Articole
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
Află mai multe
Deschidere birou Vodaland Iași
26-06-2023
Evenimente
Deschidere birou Vodaland Iași
Află mai multe
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
29-06-2023
Articole
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
Află mai multe
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
29-06-2023
Articole
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
16-11-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
16-11-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Impactul schimbărilor climatice asupra drenajului urban
20-03-2024
Articole
Impactul schimbărilor climatice asupra drenajului urban
Află mai multe
Soluții de drenaj ce contribuie la creșterea spațiilor verzi în zonele urbane
02-04-2024
Articole
Soluții de drenaj ce contribuie la creșterea spațiilor verzi în zonele urbane
Află mai multe
Apele meteorice vs. apele uzate: diferențe și legături între acestea
02-04-2024
Articole
Apele meteorice vs. apele uzate: diferențe și legături între acestea
Află mai multe
Prevenirea inundațiilor: importanța rigolelor în zonele cu risc ridicat
23-05-2024
Articole
Prevenirea inundațiilor: importanța rigolelor în zonele cu risc ridicat
Află mai multe
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
31-05-2024
Stiri si articole
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Soluții de irigare eficiente: cum să alegi sursa de apă în funcție de tipul culturilor
27-06-2024
Articole
Soluții de irigare eficiente: cum să alegi sursa de apă în funcție de tipul culturilor
Află mai multe
Instalarea unui separator de hidrocarburi: pași, beneficii și recomandări
27-06-2024
Articole
Instalarea unui separator de hidrocarburi: pași, beneficii și recomandări
Află mai multe
EXPOAPA 2024: Cea mai mare expoziție pentru industria apei în România
04-07-2024
Evenimente
EXPOAPA 2024: Cea mai mare expoziție pentru industria apei în România
Află mai multe