Dragi clienți, Standartpark devine Vodaland! Aceleași produse de calitate sub un alt nume. Până la lichidarea stocului actual, încă veți găsi sigla Standartpark pe produsele noastre. 
Articole

Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse

Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse Neagoe Raluca
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse 16-11-2022
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse 2065

Constructia garajului este un proces complex si minutios. Afla care sunt etapele principale ale constructiei si ce elemente sa incluzi.

Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
Constructia garajului. Sfaturi esentiale de care sa tii cont

Garajul este o anexă indispensabilă pentru un imobil. Acest spațiu asigură plusvaloare întregii locuințe și permite accesul către un loc sigur pentru parcarea mașinii, dar și pentru depozitarea altor obiecte voluminoase ce aparțin familiei. Construirea sa reprezintă un proiect extrem de complex, pe care îl vom analiza astăzi de la A la Z. Așadar, iată ce presupune această lucrare:

 

CUPRINS:

1.Tipuri de garaje 

2. Materiale pentru construirea garajului 

3. Elemente pentru drenarea apei din zona garajului

4. Etapele construirii unui garaj 

5. Ce dimensiuni ar trebui să aibă un garaj?

1. Tipuri de garaje 

În funcție de amplasarea acestora față de imobilul respectiv, sau prin raportare la numărul mașinilor ce pot fi parcate în spațiul disponibil, garajele se pot grupa după cum urmează:

1.1. În funcție de localizarea lor 

Garajele subterane sunt, de regulă, o alegere pentru imobilele de birouri sau guvernamentale, din cauza lipsei de spațiu pe suprafața solului, necesar pentru amenajarea unui astfel de perimetru. Sunt construite din pereți de beton armat foarte groși, astfel încât să poată susține sarcinile foarte mari. 

 

Se optează pentru o hidroizolare cu membrană bituminoasă, căptușită la final cu un strat gros de polistiren expandat. În cazul imobilelor rezidențiale cu garaj subteran, un astfel de spațiu poate genera o creștere a valorii imobilului chiar și cu 10% (mai ales, în spatii în care există o problemă reală a locurilor de parcare). 

 

Garajele supraterane se ridică pe o fundație de aproximativ 50 cm, prin raportare la particularitățile solului respectiv. Această categorie de garaje poate include atât spații alipite de imobilul de care aparțin (garaje atașate), cât și locuri separate de acesta. În cazul garajelor separate, acestea pot asigura evitarea pătrunderii monoxidului de carbon în imobil. 

 

În cazul garajelor supraterane atașate, acestea permit confort în utilizarea lor, mai ales în cazul unor zile cu ploi sau ninsori abundente. Trecerea din casă direct în garaj, printr-o ușa secundară de acces, favorizează un control mai bun asupra obiectelor depozitate aici. 

1.2. În funcție de numărul de mașini

În funcție de spațiul avut la dispoziție, se poate opta pentru un spațiu de 1-2 mașini. Pentru imobile extrem de spațioase, numărul de locuri disponibile poate creste în funcție de preferințele proprietarului (vezi garajele clădirilor de birouri, cu platforme etajate de parcare). Mai multe despre dimensiunile unui garaj rezidențial vei afla în ultima parte a acestui articol.

1.3. În funcție de numărul căilor de acces  

Cele mai multe garaje sunt prevăzute cu o singură ușa, ce permite un acces comun al mașinii și al persoanelor în spațiul interior. Această modalitate de acces este și singura, de altfel, pentru majoritatea garajelor separate de imobil. 

 

Există și garaje ce pot avea o ușă secundară, cu acces tot din exterior. De obicei, aceasta este amplasată lângă principala ușă de acces și poate fi utilizată atunci când proprietarul vine la garaj pentru lucrări tehnice, sau pentru a depozita lucruri în acest perimetru. În cazul garajelor atașate de imobil, accesul poate fi realizat și printr-o ușă cu intrare direct din casă. 

 

2. Materiale pentru construirea garajului 

Durabilitatea unui garaj se bazează pe materialele alese pentru ridicarea sa, dar ținându-se cont și de amplasarea acestuia (subterană sau supraterană). În continuare, vei afla mai multe despre cele mai utilizate materiale de construcții pentru derularea unui astfel de proiect:

 

2.1. Materiale pentru construirea pereților unui garaj 

De multe ori, se poate opta pentru construirea pereților din oțel inoxidabil, datorită simplității cu care se poate realiza această etapă a proiectului. Mai mult decât atât, otelul inoxidabil se comportă excelent sub acțiunea factorilor meteo - vânt, ploi, grindină. Se recomandă aplicarea unui strat de protecție pe suprafața exterioară, pentru a se evita ruginirea în timp a acestuia. 

 

Unii constructori mizează pe combinația dintre polietilenă și elemente structurale din oțel, mult mai recomandată în cazul în care garajul este amplasat în regiuni cu vreme capricioasă. În timp, daunele produse de factori meteo, sau de șocuri mecanice, sunt mult mai reduse, comparativ cu cele pe care le pot suferi alte materiale. 

 

Rășinile din vinil reprezintă o altă opțiune pe care o poți lua în calcul, pentru construirea unui garaj. Acest material este apreciat pentru rezistența sa de lungă durată. Mai mult decât atât, este simplu de întreținut. În cazul în care pereții garajului se murdăresc, impuritățile pot fi îndepărtate cu mai multă ușurință, atunci când se utilizează o soluție specială.

 

Lemnul reprezintă o altă opțiune pentru ridicarea pereților unui garaj rezidențial. Acesta rezistă în fața rafalelor de vânt puternice, aduce un aer rustic întregului imobil (mai ales dacă ai o casă din lemn) și are o durată de viață foarte bună, daca este tratat cu lac o dată la 5-10 ani.  

2.2. Materiale pentru construirea acoperișului unui garaj

Cele mai des utilizate materiale pentru ridicarea acestui element structural sunt: 

 

Șindrila - material utilizat mai ales în cazul garajului atașat de casă, atunci când imobilul este acoperit tot cu o astfel de soluție (aleasă în aceeași nuanță cu cea de pe acoperișul casei). Dacă garajul se construiește în același timp cu ridicarea casei, același material utilizat (cromatică și textură) va asigura un aspect unitar plăcut.

 

Plăcile metalice  - apreciate pentru faptul că se comportă foarte bine sub acțiunea razelor UV și în cazul căderilor de precipitații. Mai mult decât atât, asigură o durată de viață lungă, iar o montare corectă a acestora poate reduce pe cât de mult posibil riscul de infiltrații. Bineînțeles, contează aici și solutiile pentru drenare pe care le utilizezi în acest proiect de construcție, la nivelul acoperișului garajului. Dar despre acestea vom discuta mai multe în următorul capitol.  

2.3. Materiale pentru construirea pardoselii unui garaj 

Lista cu materiale pentru pardoseala garajului include următoarele soluții: 

 

Aplicarea mai multor straturi de rășina epoxidică pe întreaga suprafața a pardoselii. Acest material asigură o durabilitate de chiar și până la 15 ani, este simplu de curățat și rezistă fără probleme, sub posibila acțiune a lichidelor auto scurse.

 

Montarea de dale rezistente la presiune, din materiale precum plasticul dur sau vinilul. Acestea sunt rezistente și pot fi alese dintr-o gamă variată de forme și texturi. Îți recomandam să alegi o culoare a acestora compatibilă cu cea a pavajului din fața acestui spațiu. 

 

Tu știi cum se alege și se montează un pavaj de calitate pentru zonele de tranzit din perimetrul imobilului rezidențial? Te invităm să afli mai multe informații importante despre beneficiile pavelelor ecologice pentru aleea de acces către garaj.  

 

De asemenea, poți alege să dai cu vopsea anti-alunecare pardoseala garajului. La fel ca în cazul dalelor, ai libertatea de a alege o nuanță în ton cu stilul de amenajare al garajului, sau cu alte elemente din acest decor. Optează pentru o soluție simplu de aplicat, ce rezistă în timp. 

3. Elemente pentru drenarea apei din zona garajului

La fel ca în cazul imobilului propriu-zis, garajul trebuie să fie dotat cu elemente pentru captarea și drenarea apei de ploaie, astfel încât să nu existe riscul de inundație sau infiltrații în structură. De asemenea, în spatiile din proximitatea acestuia, de-a lungul aleilor de tranzit, pot fi montate alte sisteme pentru managementul apelor pluviale. Iată mai multe despre acestea: 

 

Căminele EASY de scurgere pentru burlanele de pe acoperișul garajului reprezintă o soluție de colectare eficientă a apei pluviale către rețeaua de canalizare. Se pot conecta atât la burlane, cât și la țevi de diferite diametre. 

 

Sunt ușor de montat și manipulat, asigura o rezistență ridicată la raze UV și au o durată de viață mare. Căminele din gama EASY permit conectarea directă a rigolelor și a țevilor. Conexiunile se fac rapid și simplu. Detașarea se face foarte ușor și nu necesită echipamente speciale. 

 

Rigolele carosabile se pot instala cu ușurință pe rutele de acces din proximitatea garajului. Acestea au rol în gestionarea unor fluxuri de apă cu debite mari, produse în urma unor căderi de precipitații considerabile. Datorită simplității cu care se compactează, în zona garajului poți realiza un sistem eficient pentru direcționarea apei de ploaie către rețeaua de canalizare. 

 

Alegerea celor mai bune rigole carosabile se realizează în funcție de estimările expertului cu care colaborezi în acest proiect de construcție, privind cantitatea maximă de apă pe care o pot transporta. Aceste soluții se pot utiliza atât în zone pietonale sau pe trasee pentru bicicliști, cât și în perimetre cu trafic intens / clase de sarcină foarte mari. 


Poți lua acum o scurtă pauză pentru a afla mai multe informații esențiale despre captarea apei de ploaie de pe acoperișul unui imobil, cu ajutorul soluțiilor pe care Vodaland ți le oferă!

4. Etapele construirii unui garaj 

După ce ai obținut toate aprobările pentru ridicarea garajului, iar locația pentru acest proiect a fost deja selectată, pe baza recomandărilor experților cu care colaborezi, acum poate începe construirea efectivă a acestui spațiu. Iată care sunt pașii importanți a unui astfel de proiect: 

4.1. Turnarea șapei 

Șapa este un amestec de ciment și nisip, utilizat pentru consolidarea structurii garajului pe care dorești să îl construiești. Această mixtură trebuie să fie una cât mai omogenă posibil, de aceea, este recomandat să închiriezi o betonieră pentru aceasta primă etapă. 

 

Reține că raportul optim este de 2 lopeți de nisip la 1 lopată de ciment, astfel încât textura finală a amestecului să permită întinderea fără mari probleme. Evident, apa ajută la fluidizarea conținutului. După ce s-a omogenizat bine în betonieră, șapa se întinde apoi uniform.

4.2. Turnarea cimentului 

Se recomandă ca în compoziția cimentului pe care îl torni să existe și armături. Preferabil, poți utiliza sârme groase pentru a se majora rezistența structurii garajului la sarcini foarte mari. Cimentul pentru fundație trebuie să măsoare o grosime de cel puțin 10 cm, iar spațiilor pentru drenarea apei trebuie să împiedice producerea acumulărilor.

4.3. Ridicarea pereților

Manipularea materialelor diferă de la un proiect la altul, în funcție de specificul acestora. Dacă optezi pentru construirea pereților garajului din plăci lemnoase, asigură-te că acestea sunt cât mai apropiate una de cealaltă. În cazul lemnului, vopsirea și lăcuirea acestuia este vitală pentru trăinicia unei astfel de structuri.  

4.4. Finalizarea acoperișului

În funcție de poziționarea garajului față de imobil, poți opta pentru un acoperiș într-o apă (garaj atașat), sau pentru unul în două ape (garaj separat). La alegerea materialului, contează factori precum design-ul ales de tine, cantitatea de precipitații căzută anual, precum și sistemele adiționale pentru drenarea apelor pluviale către rigole și rețeaua publică de canalizare. 

4.5. Montarea ușilor garajului 

Îți recomandăm alegerea unei uși de garaj ce poate fi acționată electric, de la distanță, astfel încât să te bucuri de confort, ori de câte ori vii sau pleci. Este important să te asiguri că ușa poate fi deschisă / închisă și manual, în cazul unei erori a sistemului electric. În cazul unei uși laterale, alege una cât mai rezistentă și fără geam, pentru a nu atrage privirile curioșilor.

 

4.6. Realizarea finisajelor interioare

Această etapă include montarea surselor de curent electric, instalarea unui sistem de aer condiționat (opțională), dar și amenajarea spațiilor pentru depozitare, conform preferințelor de natură estetică. Îți recomandăm să alegi o desfășurare a dulapurilor modulare pe verticală, astfel încât să poți utiliza într-un mod cât mai eficient spațiul avut la dispoziție. 

 

REȚINE CĂ:

 

Garajul este o construcție ce intră în categoria “anexelor gospodărești”. Pentru ridicarea sa, vei avea nevoie de aprobări speciale, indiferent de spațiul pe care îl construiești: proprietate personală sau teren închiriat. 

 
  • Autorizația de construcție se poate solicita în urma aprobării unui certificat de urbanism, emis de la Primărie, în baza unei documentații pe care trebuie să o înaintezi și în urma achitării unor taxe prevazute de legislația în vigoare. 

 
  • Certificatul de urbanism are o valabilitate de 6-24 de luni, interval în care trebuie să pregătești dosarul pentru eliberarea sa, conform textului Legii nr.50/1991, actualizată și completată în 2019. Citește cu atenție acest act normativ, pentru a ști ce avize, chitanțe, acorduri legale și alte documente de autorizare trebuie să obții. 

5. Ce dimensiuni ar trebui să aibă un garaj?

Calculul pentru dimensionarea garajului este influențat de spațiul avut la dispoziție, precum și de numărul de mașini ce pot fi parcate în interiorul său. De asemenea, utilitatea garajului poate fi reprezentă un alt factor determinant pentru stabilirea dimensiunilor sale. Spunem asta, deoarece în acest loc tu poți avea și un mic service auto, sau un atelier de tâmplărie. 

 

În general, un garaj pentru o singură mașină poate măsură 6x3,5 metri, iar unul pentru două mașini, 7,9x7,3 metri. Costurile de construcție sunt raportate la dimensiunea spațiului. În privința înălțimii, se recomandă o dimensionare de aproximativ 2,5 metri, însă această valoare poate varia în funcție de modelul mașinii, sau de utilizarea unui portbagaj detașabil. 

 

Ideal este ca un garaj să permită un spațiu liber de cel puțin 90-100 de centimetri în jurul mașinii, după ce aceasta a fost parcată. Această valoare crește odată cu numărul locurilor disponibile. În privința dimensiunilor ușilor de garaj, se recomanda cele de 2x2 metri, indiferent de modul în care se acționează acestea - manuale, electrice, culisante, basculante etc 

 

Construirea de la zero a unui garaj este un proiect foarte complex, de aceea, îți recomandăm să apelezi la o companie specializată în astfel de lucrări, ce îți poate oferi suportul necesar pentru ridicarea construcției, odată ce tu ai obținut toate actele prevazute de legislația în vigoare.

 

Kit rigola PP BASE LN100 Hext.80 gratar OZ A15 1000x145x80 (0801020101)

96.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 0801020101
  • Înălțime: 80.00 mm
  • Lungime: 1000.00 mm
  • Lățime: 145.00 mm
  • Greutate: 0.00 kg

Kit rigola PP BASE LN100 Hext.120 gratar FONTA clasica C250 1000x156x120 (08020203031)

214.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 08020203031
  • Înălțime: 120.00 mm
  • Lungime: 1000.00 mm
  • Lățime: 156.00 mm
  • Greutate: 4.30 kg

Kit rigola PP EASY 2 LN100 Hext.70 gratar PP Negru A15 1000x125x70 (08818-N)

43.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 08818-N
  • Înălțime: 70.00 mm
  • Lungime: 1000.00 mm
  • Lățime: 125.00 mm
  • Greutate: 1.17 kg
  • Cod produs: 08050203032
  • Înălțime: 60.00 mm
  • Lungime: 1000.00 mm
  • Lățime: 156.00 mm
  • Greutate: 3.52 kg

Kit rigola FB BASE LN100 Hext.125 gratar OZ A15 1000x140x125 (0400020101)

118.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 0400020101
  • Înălțime: 130.00 mm
  • Lungime: 1000.00 mm
  • Lățime: 140.00 mm
  • Greutate: 24.30 kg

Camin PP BASE patrat Gri tip I A15-C250 400x400 (8472I-G)

109.00 Lei
În stoc
TransportLivrare rapidă
Wishlist Wishlist
  • Cod produs: 8472I-G
  • Înălțime: 395.00 mm
  • Lungime: 400.00 mm
  • Lățime: 400.00 mm
  • Greutate: 4.80 kg
  • Cod produs: 0837033801
  • Înălțime: 297.00 mm
  • Lungime: 300.00 mm
  • Lățime: 300.00 mm
  • Greutate: 2.45 kg
  • Cod produs: 817008-N
  • Înălțime: 220.00 mm
  • Lungime: 315.00 mm
  • Lățime: 140.00 mm
  • Greutate: 1.00 kg
  • Cod produs: 080501T25
  • Înălțime: 75.00 mm
  • Lungime: 1000.00 mm
  • Lățime: 156.00 mm
  • Greutate: 3.59 kg
  • Cod produs: 080501T100
  • Înălțime: 160.00 mm
  • Lungime: 1000.00 mm
  • Lățime: 156.00 mm
  • Greutate: 5.29 kg
Alte articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
30-08-2021
Articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
Află mai multe
Ce sunt clasele de încărcare?
30-08-2021
Articole
Ce sunt clasele de încărcare?
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
05-04-2022
Articole
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
Află mai multe
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
05-04-2022
Articole
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
Află mai multe
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
05-04-2022
Articole
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
Află mai multe
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
30-06-2022
Articole
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
Află mai multe
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
30-06-2022
Articole
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
Află mai multe
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
30-06-2022
Articole
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
Află mai multe
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
31-08-2022
Articole
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
Află mai multe
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
31-08-2022
Articole
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
Află mai multe
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
27-09-2022
Articole
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
Află mai multe
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
27-09-2022
Articole
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
Află mai multe
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
06-10-2022
Articole
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
Află mai multe
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
06-10-2022
Articole
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
Află mai multe
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
17-11-2022
Articole
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
10-01-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
30-01-2023
Stiri si articole
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
30-01-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
20-02-2023
Articole
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
Află mai multe
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
29-03-2023
Articole
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
Află mai multe
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
25-04-2023
Articole
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
Află mai multe
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
25-04-2023
Articole
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
Află mai multe
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
24-05-2023
Articole
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
Află mai multe
Deschidere birou Vodaland Iași
26-06-2023
Evenimente
Deschidere birou Vodaland Iași
Află mai multe
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
29-06-2023
Articole
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
Află mai multe
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
29-06-2023
Articole
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
16-11-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
16-11-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Impactul schimbărilor climatice asupra drenajului urban
20-03-2024
Articole
Impactul schimbărilor climatice asupra drenajului urban
Află mai multe
Soluții de drenaj ce contribuie la creșterea spațiilor verzi în zonele urbane
02-04-2024
Articole
Soluții de drenaj ce contribuie la creșterea spațiilor verzi în zonele urbane
Află mai multe
Apele meteorice vs. apele uzate: diferențe și legături între acestea
02-04-2024
Articole
Apele meteorice vs. apele uzate: diferențe și legături între acestea
Află mai multe