Dragi clienți, Standartpark devine Vodaland! Aceleași produse de calitate sub un alt nume. Până la lichidarea stocului actual, încă veți găsi sigla Standartpark pe produsele noastre. 
Articole

Idei de pavaj pentru curte: Ce avantaje au pavelele ecologice

Idei de pavaj pentru curte: Ce avantaje au pavelele ecologice Neagoe Raluca
Idei de pavaj pentru curte: Ce avantaje au pavelele ecologice 05-04-2022
Idei de pavaj pentru curte: Ce avantaje au pavelele ecologice 1031

Ce sunt pavelele ecologice. Care sunt avantajele acestor tipuri de pavele și cum le poți monta. Descoperă cum poți amenaja curtea cu pavele ecologice.

Idei de pavaj pentru curte: Ce avantaje au pavelele ecologice
Poluarea apelor reziduale și împiedicarea dezvoltării vegetației sunt două dintre principalele dezavantaje ale pavajelor clasice din beton, asfalt sau piatră. Din acest motiv a apărut nevoia găsirii unei soluții mai prietenoase cu mediul, care să păstreze și beneficiile pavajelor clasice.
Astfel, dacă ești în căutarea unei  idei de pavaj pentru curte, îți recomandăm pavelele ecologice, iar în cele ce urmează îți argumentăm pe larg această propunere.
 

Ce sunt pavelele ecologice

Vorbim de materiale destinate pavării curților, a parcărilor și zonelor publice cu multe spații verzi, care permit scurgerea apei direct în sol, fără a mai fi nevoie de instalarea unui sistem de drenaj.
Totodată, pavajele ecologice sunt alegerea perfectă pentru amenajarea curții cu pavele și gazon, pentru că permit creșterea firelor de iarbă printre dale, având astfel un impact minim asupra spațiului verde.
Dacă te întrebi din ce sunt făcute pavelele, trebuie să știi că în cele mai multe cazuri sunt folosite materiale reciclate cu un grad mare de permeabilitate, astfel încât să absoarbă cât mai bine apa pluvială. Plasticul reciclat, betonul și asfaltul poros sunt principalele materiale folosite la fabricarea pavelelor ecologice.
 

Cum se montează pavelele ecologice

Procesul de montare a pavelelor ecologice nu diferă cu mult de montarea pavelelor obișnuite, însă întreaga operațiune este mai ușoară și necesită mai puțin timp.

Întocmirea proiectului tehnic

În faza de proiectare se stabilește exact perimetrul zonei care va fi pavate și suprafața totală a acesteia. În funcție de suprafață și complexitatea lucrărilor se stabilește necesarul de materiale de construcție și alte materiale pentru amenajarea grădinii pe care le consideri necesare.

Trasarea planului pe sol

Această etapă constă în marcarea perimetrului, care se face cu ajutorul unor țăruși de ghidaj și al unor bucăți de sfoară cu care se delimitează suprafața care va fi pavată. Țărușii de marcaj trebuie să fie plasați la o distanță de circa 30 de centimetri de marginile pavajului, astfel încât să rămână loc și pentru borduri.

Executarea săpăturilor

Pentru ca pavajul să fie la același nivel cu solul, este necesară excavarea suprafeței la o anumită adâncime. În această fază a lucrărilor trebuie să ții cont de grosimea pavelelor dar și de cea a stratului de suport, a căror sumă trebuie să fie egală cu adâncimea stratului excavat.
De asemenea, pe margini, săpăturile pe margini trebuie să fie mai adânci cu cel puțin 30 de centimetri, pentru că aici urmează să fie fixate bordurile.

Turnarea stratului de suport

Pavelele nu se fixează direct pe sol, pentru că acesta nu asigură un suport suficient de rezistent, iar pavajul se va adânci. De aceea, este nevoie de realizarea unui strat de suport din pietriș, care se toarnă pe toată suprafața ce va fi pavată.
Stratul de pietriș trebuie să aibă o grosime de cel puțin 15 centimetri, iar dacă îți dorești să fie mai rezistent, îl poți face și mai gros de atât. Pietrișul se compactează apoi cu o placă vibropresoare, pentru a se fixa cât mai bine în sol.

Realizarea stratului de fixare

Peste stratul de suport se toarnă apoi nisip uscat, care va forma stratul de fixare pentru pavele. Grosimea stratului de nisip trebuie să fie de 5 centimetri, iar materialul se împrăștie uniform, după care se compactează folosind din nou placa vibropresoare.

Montarea pavelelor

Montarea pavajului ecologic pentru iarbă se finalizează cu fixarea pavelelor, urmată de împrăștierea unor semințe de gazon printre dale. Mai întâi se montează pavelele, care se fixează în nisip cu ajutorul unui ciocan din cauciuc. Operațiunea se începe din colț, iar după ce toate dalele au fost montate, pe deasupra lor se împrăștie nisip.
Întreaga suprafață se mătură, după care se împrăștie semințele de iarbă in spațiile dintre pavele, iar la final, pavajul se compactează cu placa vibropresoare.


Care sunt avantajele pavelelor ecologice

A sosit momentul să îți arătăm de ce pavelele ecologice pot fi considerate cele mai bune pavele pentru curtea ta, prezentându-ți principalele lor avantaje.

Drenează terenul în mod natural

Pavajele ecologice sunt realizate din materiale permeabile care nu acoperă în întregime solul, permițând astfel drenarea naturală a apei pluviale. Nu este nevoie de guri de scurgere cu sifon montate în mijlocul curții și nici de un sistem de drenaj costisitor, pentru că apa va fi absorbită ușor în sol, fără a se forma bălți.

Previn poluarea apelor

Ploile „spală” pavajele realizare din materiale impermeabile, iar apa care ajunge în sistemele de canalizare este deseori poluată cu uleiuri și alte substanțe care afectează mediul înconjurător.
Din canalizări, acești agenți poluanți ajung în final în apele curgătoare, având o serie de consecințe negative. Pentru a preveni poluarea din scurgerile meteorice se folosesc echipamente speciale de pre-epurare biologică.
Pavajele ecologice previn poluarea apelor meteorice, fără a fi nevoie de astfel de echipamente. În cazul lor, apa se infiltrează direct în sol, unde factorii poluanți sunt supuși unui proces de biodegradare naturală, fiind eliminate efectele negative pe care le au asupra mediului.

Îmbunătățesc confortul termic

Pe timp de vară, pavajele din beton sau alte materiale impermeabile se supraîncălzesc în bătaia soarelui, astfel că temperatura resimțită la nivelul solului, devine greu de suportat.
Acest disconfort dispare în cazul pavajelor ecologice, datorită firelor de iarbă care cresc printre dale și care mențin o temperatură constantă, în limitele normale. De asemenea, pe timpul iernii, pavelele ecologice tind să fie mai calde, pentru că permit o mai bună circulație a aerului.

Sunt ușor de întreținut

Întreținerea pavajului din curte nu este o problemă dacă ai optat pentru pavelele ecologice. Singurul lucru de care trebuie să ai grijă este evitarea înfundării spațiilor dintre dale, ceea ce ar duce la reducerea capacității de drenaj.
Pentru a evita o astfel de situație, trebuie să aspiri pavajul sau să îl speli cu un furtun sub presiune de cel puțin două ori pe an.  
 

Idei pentru amenajarea curții cu pavele ecologice

După ce ți-am dezvăluit secretele montajului pavelelor ecologice și avantajele acestora, îți sugerăm câteva idei de pavaj pentru curte cu ajutorul acestor materiale.

Pavele ecologice PEHD TERRA

Denumirea acestui tip de pavele este dată de tipul materialului din care sunt realizate. PEHD este un termen folosit pentru polietilenă de înaltă densitate, ceea ce înseamnă că pavelele din acest material sunt foarte rezistente.
Pavele ecologice PEHD TERRA pot suporta o sarcină maximă de 3,5 tone pe metru pătrat, fiind astfel ideale pentru parcări și alei de acces auto. Se montează foarte ușor datorită sistemului de legături cu click, dar și a dimensiunilor și greutății reduse.

Pavele ecologice PP Hexpave TERRA

Produsele din această gamă sunt disponibile în două variante de culori, respectiv pavele verde închis și pavele negre.
Datorită structurii deschise, pavelele permit o bună ancorare a rădăcinilor, obținându-se astfel un gazon durabil și stabil. Totodată, suprafața este rezistentă, putând fi folosită atât pentru traficul pietonal cât și pentru accesul auto.
Dacă ai o grădină în pantă, acest tip de pavaj te ajută să stabilizezi malurile de pământ, prevenind alunecarea și eroziunea solului.
 
În concluzie, pavelele ecologice sunt o soluție mai ieftină și mai ușor de implementat, cu un impact benefic asupra mediului înconjurător. Totodată beneficiile sunt și de ordin estetic, dar și practic, așa că ai toate motivele pentru a monta un astfel de pavaj la tine în curte.


 
Alte articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
30-08-2021
Articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
Află mai multe
Ce sunt clasele de încărcare?
30-08-2021
Articole
Ce sunt clasele de încărcare?
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
05-04-2022
Articole
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
Află mai multe
Canalizarea pluvială: Ce se întâmplă cu apa de ploaie și cum o poți colecta
05-04-2022
Articole
Canalizarea pluvială: Ce se întâmplă cu apa de ploaie și cum o poți colecta
Află mai multe
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
30-06-2022
Articole
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
Află mai multe
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
30-06-2022
Articole
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
Află mai multe
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
30-06-2022
Articole
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
Află mai multe
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
31-08-2022
Articole
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
Află mai multe
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
31-08-2022
Articole
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
Află mai multe
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
27-09-2022
Articole
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
Află mai multe
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
27-09-2022
Articole
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
Află mai multe
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
06-10-2022
Articole
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
Află mai multe
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
06-10-2022
Articole
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
Află mai multe
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
16-11-2022
Articole
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
Află mai multe
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
17-11-2022
Articole
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
Află mai multe