Dragi clienți, Standartpark devine Vodaland! Aceleași produse de calitate sub un alt nume. Până la lichidarea stocului actual, încă veți găsi sigla Standartpark pe produsele noastre. 
Articole

Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții

Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții Neagoe Raluca
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții 30-06-2022
Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții 4791

Vezi care sunt cele mai la indemana solutii pentru captarea apei de ploaie si cum pot fi acestea comanda online chiar astazi!

Captarea apei de ploaie: cele mai eficiente soluții
Captarea apei de ploaie: Beneficii si sisteme eficiente

Colectarea apei de ploaie pentru o utilizare ulterioară a acesteia în irigații, sau în cadrul altor proiecte din spațiul rezidențial, reprezintă o alegere foarte inspirată. Astfel, se poate utiliza eficient o resursă naturală, cu scopul optimizării costurilor de întreținere în gospodărie. 

Captând în mod eficient apa de ploaie și utilizând-o apoi în alte activități din locuință, o familie cu 4 membri poate economisi chiar și până la 50% din consumul lunar, în contextul în care volumul precipitațiilor din zona respectivă permite desfășurarea acestui proces. 

Iată care sunt cele mai eficiente soluții pentru captarea apei de ploaie, alături de alte informații interesante, privind implementarea unui astfel de sistem în perimetrul locuinței: 

1. Exemple privind utilizarea apei de ploaie captate

Cele mai eficiente soluții pentru captarea apei de ploaie asigură o utilizare a acesteia pentru diferite scopuri. Iată o serie de exemple elocvente, în acest sens: 

1.1. Udarea vegetației din gradină 

Este important de precizat faptul că apa de ploaie este mult mai potrivită în irigații, comparativ cu apa de la chiuvetă, tratată chimic în prealabil. Adesea, cea din urmă conține valori însemnate de calcar, factor ce poate afecta sănătatea plantelor cultivate. 

În cazul irigării cu apă de ploaie, colectată printr-un sistem simplu de implementat în orice tip de curte sau grădină, plantele pot prelua astfel o pondere însemnată a mineralelor de care au nevoie, fără a mai fi nevoie de aplicarea îngrășământului. 

Evident, într-un astfel de context, este foarte importantă valoarea anuală medie a căderilor de precipitații, pentru a te putea baza exclusiv pe această formă de întreținere a vegetației. 

1.2. Umplerea vasului de toaletă 

Consumul de apă menajeră, preluată de la rețeaua publică, se reduce considerabil în condițiile utilizării apei de ploaie pentru umplerea vasului de toaletă. Se pot economisi chiar și până la 40 de litri zilnic, optimizându-se astfel costurile de utilizare și întreținere. 

1.3. Spălarea articolelor vestimentare 

Apa de ploaie colectată poate fi utilizată fără probleme pentru a spăla haine în mașina de spălat. Acest aspect este bine de reținut mai ales în cazul în care locuiești într-o zonă cu apă dură la canalizare, ce poate afecta calitatea texturii hainelor și cromatica acestora. 

ATENTIE: pentru gătit sau hidratare, se recomandă utilizarea exclusivă a apei potabile. Apa de ploaie colectată trebuie direcționată doar spre activități gospodărești precum cele din exemplele de mai sus. 

2. Captarea apei de ploaie: Soluții avute la îndemână

Există mai multe soluții pentru captarea apei de ploaie, montate atât la nivelul solului, cât și la nivel subteran, în funcție de criterii precum: bugetul avut la dispoziție, spațiul pe care se poate implementa un astfel de ansamblu, distanța față de locuință etc. 

2.1. Sistemele terestre pentru captarea apei de ploaie 

Se poate recurge la implementarea sistemelor terestre pentru colectarea apei de ploaie atunci când există suficient spațiu în imediata apropiere a imobilului. Există și cazuri în care montarea acestora se poate realiza într-o anexă a locuinței. 

Sistemele la suprafață au avantajul de a se monta cu extrem de multă simplitate, comparativ cu pașii de lucru necesari pentru punerea în funcțiune a unui sistem de colectare subteran. De asemenea, se întrețin mult mai ușor decât celelalte soluții (ex: curățarea sedimentelor depuse pe fundul rezervorului, sau pe suprafața pereților interiori). 

În cazul în care nu se utilizează o pompă pentru tranzitul apei spre punctele de utilizare, se pot utiliza găleți sau stropitori, astfel încât costurile de exploatare (cele cu energia electrică necesară funcționării pompei) să se reducă și mai mult. 

 

INFORMAȚII ESENȚIALE: 

 • Pentru funcționarea optimă a lor în regiuni cu ierni aspre, trebuie ca rezervoarele de colectare să fie realizate din materiale rezistente la temperaturi negative. Alternativ, poate fi necesară demontarea sezonieră a acestora, astfel încât să fie depozitate în spații neafectate de condițiile meteo. 

 • Se recomanda ca rezervoarele sa fie golite de apa, in timpul lunilor reci din an. De asemenea, polipropilena sau polietilena cu o valoare a presiunii joasa sunt materiale recomandate pentru rezervoare, deoarece împiedică trecerea razelor UV, datorită densității ridicate. 

 • Metalul nu este un material recomandat pentru rezervoarele sistemelor terestre de captare a apei de ploaie, deoarece este expus în timp coroziunii. Astfel, plantele sau hainele udate cu apă ținută în recipiente metalice vor căpăta culoare și miros asociate depunerilor de rugină. 

 • Cea mai simplă soluție de colectare terestră a apei de ploaie este compusă dintr-un rezervor deschis în partea de sus, sau acoperit cu un capac prevăzut cu pâlnie. Tot în partea superioară este fixat un dispozitiv de evacuare a surplusului de apă, la care se montează o țeavă sau un furtun. 

 • Atunci când apa de ploaie captată ajunge la nivelul la care se află acest dispozitiv, va fi evacuata controlat, fără a exista riscul deversării în spațiul curții. Rezervorul unui astfel de sistem este amplasat lângă burlanul unit cu jgheabul de sub streașină. 

2.2. Sistemele subterane pentru captarea apei de ploaie

Această categorie de sisteme se poate utiliza fără probleme pe întreaga perioadă a unui an, chiar și în cazul în care se înregistrează în termometre valori negative. Pentru acest lucru, se recomandă, însă, căptușirea hidranților și a elementelor de comunicație aferente. 

 

INFORMAȚII ESENȚIALE: 

 • Montarea și exploatarea unui sistem subteran pentru colectarea apei de ploaie determină costuri mult mai mari. Este nevoie de identificarea unei zone libere în perimetrul grădinii, pentru a se putea excava și instala hidranții. Ulterior, se acoperă din nou cu pământ și, după preferințe, solul respectiv poate fi recultivat. 

 • Această amplasare implică utilizarea pompelor și poate fi exploatată doar în cazul în care orizontul freatic este suficient de adânc. Totodată, stratul de sol de deasupra rezervorului nu trebuie să fie mai mic de 0.5 metri. 

 • Sistemele subterane pentru colectarea apei sunt ideale pentru curțile de dimensiuni reduse, unde spațiul reprezintă de fiecare dată o problemă, atunci când se demarează noi proiecte de amenajare interioară sau bricolaj. 

3. Rolul acoperișului pentru captarea apei de ploaie

Când vine vorba despre rolul acoperișului pentru colectarea eficientă a apei de ploaie, gradul de înclinație, forma și materialele din care este realizat sunt cei mai importanți factori de care trebuie să se țină cont. 

Chiar dacă acoperișurile în unghi sunt mult mai comode în captarea apei provenite în urma căderilor de precipitații, chiar și în cazul acoperișurilor plate se poate realiza acest lucru, atât timp cât se asigură o pantă de cel puțin 3°, astfel încât apa să se îndrepte spre colector. 

Indiferent de unghiul de înclinație al acoperișului, este importat ca atât colectoarele, cât și jgheaburile din sistem, să fie acoperite cu plase de protecție, ce pot preveni înfundarea acestora cu frunze, crengi, sau alte elemente de proveniență vegetală. 

De la acest nivel, apa de ploaie colectată de pe acoperiș pătrunde în zona verticală a burlanului, ce poate fi conectată în mod direct la rezervorul sistemului de captare. Colectorul este instalat ermetic într-o secțiune a țevii verticale. 

În colector se instalează o conductă ramificată, cu ieșire prin peretele lateral al acestuia. Această conductă este prevăzută cu un accesoriu care se unește cu un furtun, conectând astfel burlanul cu rezervorul pentru apa de ploaie captată. 

În cazul în care jgheaburile și burlanele din sistem nu sunt dotate cu plase de protecție împotriva reziduurilor vegetale, la nivelul colectorului de apă se poate monta un sistem de filtrare adițional, pentru protejarea rezervorului de captare și a conductei ramificate sau un cămin de scurgere cu coș de aluviuni care să se conecteze la burlan.

În privința materialelor de acoperiș recomandate pentru o colectare eficientă a apei de ploaie, sunt preferabile plăcile ceramice, cele metalice sau șindrila, însă acoperite cu un strat de protecție realizat din polimeri. 

Suprafața necesară de acoperiș pentru procesul de colectare a apei de ploaie constituie aproximativ 80% din suprafața totală a acestuia. Pentru a se calcula volumul aproximativ al apei de ploaie colectate, se poate aplica una dintre următoarele formule: 

 

W (m3) = F x H x k sau W (m3) = H x k / 1000, unde: 

 
 • F - suprafața utilă a acoperișului (m²)

 • H - cantitatea medie anuală de precipitații (mm) 

 • K - 0.8 - coeficientul de colectare a apei de ploaie

 

Descoperă acum ultimele produse introduse în oferta noastra online pentru captarea apei de ploaie. Pentru alte informații le fel de utile ca cele de mai sus, continuă să citești și alte stiri sau articole, astfel încât să poți înțelege mult mai bine cum te pot ajuta produsele Vodaland în atingerea obiectivelor avute în plan!

 

Alte articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
30-08-2021
Articole
Metode de întărire a solului și a pantelor
Află mai multe
Ce sunt clasele de încărcare?
30-08-2021
Articole
Ce sunt clasele de încărcare?
Află mai multe
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
16-09-2021
Evenimente
Sistem Integrat de Stație de Pompare Eficient Energetic - Lansare la EXPO 2020 DUBAI
Află mai multe
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
05-04-2022
Articole
Amenajarea unei grădini: Idei și sfaturi utile
Află mai multe
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
05-04-2022
Articole
Canalizarea pluviala. Functionalitate, beneficii, costuri
Află mai multe
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
05-04-2022
Articole
Idei de pavaj pentru curte - pavelele ecologice
Află mai multe
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
30-06-2022
Articole
Schemă canalizare exterioară: De ce ai nevoie și ce ai de făcut
Află mai multe
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
30-06-2022
Articole
Întreținerea gazonului: Activități pe care trebuie să le realizezi periodic
Află mai multe
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
31-08-2022
Articole
Cum se pune gazonul: Sfaturi și idei utile
Află mai multe
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
31-08-2022
Articole
Instalarea unei rigole carosabile: etape și sfaturi esențiale
Află mai multe
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
27-09-2022
Articole
Cum se face un solar: Materiale necesare și sfaturi de urmat
Află mai multe
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
27-09-2022
Articole
Montarea rigolei la nivelul pavajului: Pași de lucru
Află mai multe
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
06-10-2022
Articole
Amenajarea terasei la casă: Idei și materiale utile
Află mai multe
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
06-10-2022
Articole
Inoxul (oțelul inoxidabil): ce este și care sunt avantajele acestui material
Află mai multe
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
16-11-2022
Articole
Construirea unui garaj: etape și elemente ce trebuie incluse
Află mai multe
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
17-11-2022
Articole
Montare sifon pentru pardoseală: Cum se realizează și alte sfaturi utile
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
10-01-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
30-01-2023
Stiri si articole
Montaj plasă de umbrire pentru gard: Ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
30-01-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
20-02-2023
Articole
Montarea pavelelor ecologice: instrucțiuni de instalare și greșeli pe care să le evitați
Află mai multe
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
29-03-2023
Articole
Tipuri de drenaj utilizate pentru construcția casei
Află mai multe
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
25-04-2023
Articole
Sisteme de canalizare: care sunt acestea și cum funcționează
Află mai multe
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
25-04-2023
Articole
Cultivarea legumelor în grădină: avantajele plaselor de umbrire în acest proces
Află mai multe
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
24-05-2023
Articole
Cum se folosește folia de mulcire și care sunt avantajele pe care le oferă
Află mai multe
Deschidere birou Vodaland Iași
26-06-2023
Evenimente
Deschidere birou Vodaland Iași
Află mai multe
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
29-06-2023
Articole
Casa ecologică: sfaturi practice pentru un imobil prietenos cu mediul înconjurător
Află mai multe
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
29-06-2023
Articole
Cum construiești și amenajezi o alee în curte: ghid cu pași de urmat
Află mai multe
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
16-11-2023
Stiri si articole
Trotuarul în jurul casei: Cum se construiește și resurse necesare pentru acest proiect
Află mai multe
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
16-11-2023
Stiri si articole
Cum putem contribui la reducerea impactului hidrocarburilor asupra mediului
Află mai multe